BiH

Tegeltija: Što prije usvojiti revidiranu strategiju

Tegeltija: Što prije usvojiti revidiranu strategiju
Foto: N.N. | Tegeltija: Što prije usvojiti revidiranu strategiju

BANJALUKA - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da je krajnje vrijeme da Savjet ministara usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, da bi bilo znatno ubrzano procesuiranje.

"Nadam se da se to neće završiti samo stavljanjem na dnevni red sjednice, nego usvajanjem", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je napomenuo da je zbog odugovlačenja na određeni način onemogućeno da svi zločini budu istraženi, procesuirani i osuđeni.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da neusvajanjem strategije Bošnjaci žele da zataškaju ratne zločine i zločince iz reda njihovog naroda.

"To je nedopustivo. Znamo koja lica nisu procesuirana, znamo iz kojeg naroda dolaze i znamo ko su žrtve", navodi Kojić, dodajući da je strategija odavno trebalo da bude usvojena, ali je sve stopirano zbog različitih opstrucija.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da bi uskoro na sjednici Savjeta ministara mogla da se nađe revidirana strategija, nakon dvogodišnje opstrukcije bivšeg saziva i istakao da je ovaj dokument usaglašen u detalje i da su mu podršku dali i međunarodni zvaničnici.

Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina bi prvi put bila uvedena disciplinska odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku.

Strategiju su podržale vlade Republike Srpske i Federacije BiH, OEBS i međunarodne institucije, kao i VSTS BiH, koji je i učestvovao u njenoj izradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije