BiH

Tegeltija: U toku rad na inicijativi za održavanje onlajn ročišta

Tegeltija: U toku rad na inicijativi za održavanje onlajn ročišta
Foto: N.N. | Tegeltija: U toku rad na inicijativi za održavanje onlajn ročišta

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH u toku je izrada inicijative o održavanju onlajn suđenja u predmetima u kojima je održavanje ročišta neodložno i nužno, potvrdio je za Srnu.

Tegeltija je naglasio da se i pravosudne institucije u BiH moraju prilagođavati novonastalim uslovima u doba epidemije virusa korona.

„Visoki sudski i tužilački savjet bi ove sedmice trebalo da razmatra usvajanje inicijative za održavanje onlajn suđenja u određenim sudskim predmetima u kojima bi održavanje ročišta, sa neposrednim prisustvom stranaka, predstavljalo zdravstveni rizik po učesnike u postupku. Za realizaciju onlajn suđenja, osim tehničkih rješenja za koje VSTS već ima određene prijedloge, biće potrebne određene legislativne intervencije“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da će VSTS nadležnim organima preporučiti usvajanje određenih leks specijalis /lex specialis/ propisa, kojima bi tako nešto bilo normativno omogućeno za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti prouzrokovanih pojavom virusa korona u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije