BiH

Tegeltija: Efekti povećanja plata veći od gubitaka

Tegeltija: Efekti povećanja plata veći od gubitaka
Foto: N.N. | Tegeltija: Vlada za poboljšanje standarda radnika

BANJALUKA - Povećanje plata za radnike u RS kroz poresko rasterećenje ne bi smjelo ugroziti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, a do kraja godine planirano je povećanje najniže plate na 500 maraka, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija, predstavljajući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, posvećenoj setu zakona o povećanju plata, Tegeltija je priznao da je prekršeno pismo namjere MMF-a u dijelu koji se odnosi na povećanje osnovice za plate, ali je ustvrdio da će rashodi za oko 2.800 radnika s najnižim platama RS koštati samo 1,4 miliona maraka godišnje.

"Ako će ovo ugroziti finansijsku stabilnost RS, onda je bolje da mi svi idemo kući. Ako ja moram da biram između povećanja plata i aranžmana s MMF-om, veoma dobro znate šta biram", rekao je Tegeltija. Podsjetivši da će oslobađanje dijela dohotka od poreza RS koštati 60, a lokalne zajednice 20 miliona KM, istakao je da će ovi gubici biti nadomješteni povećanim prihodima, kao i boljom privrednom aktivnosti. Primjera radi, kako je istakao, Banjaluka će izgubiti 2,4 miliona maraka, ali će kao efekat svih ovih mjera ukupno biti više oko 25 miliona maraka na godišnjem nivou. Kao rezultat ovih mjera, kako je istakao, svi radnici u RS moraju od avgusta imati veću platu.

"Uradićemo sve što je potrebno da se spriječe zloupotrebe i na tome će Vlada RS prije svega biti partner svim zaposlenima. Ako od zaposlenih u RS neko ne dobije avgustovsku uvećanu platu, može da zna da ga poslodavac potkrada. Napravićemo sistem u Poreskoj upravi da poslodavci neće moći da podnesu poresku prijavu", rekao je Tegeltija. Dodao je da sada poslodavci moraju da potpišu nove ugovore sa svojim radnicima.

Saša Trivić, predstavnik Unije udruženja poslodavaca, rekao je da je privreda RS spasila budžete i fondove povećanom aktivnosti i da je ovo povećanje plata rezultat zajedničkog rada s Vladom. Upozorio je da sada slijedi borba za radnike da ne odlaze u inostranstvo, uz napomenu da su pred RS veliki izazovi, jer broj penzionera prevazilazi broj onih koji izlaze iz škola i ulaze na tržište rada.

"Mi, poslodavci smo se borili više da naši radnici imaju veće plate nego neki drugi i borićemo se protiv sive ekonomije, jer to je nešto što će omogućiti da se ovo desi još jednom", rekao je Trivić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, rekla je da je bilo krajnje vrijeme da radnici u RS, za koje je rekla da imaju veoma male plate, dobiju veća primanja.

"Zadatak svih nivoa vlasti jeste da se ozbiljno radi na povećanju plata svim radnicima, a posebno u realnom sektoru. Kada uporedimo troškove života, poskupljenja i plate koje imamo, onda nije čudno što nam mladi odlaze u inostranstvo", rekla je Mišićeva. Ona je navela da u Zakonu o radu mora pisati da je najniža plata koju radnik zaradi u radnoj sedmici od 40 časova, a sve ostalo - minuli rad, prekovremeni rad, rad u vrijeme praznika, dodaje se na platu.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, rekao je da poslodavci i radnici moraju ugovoriti novi iznos plate koja uključuje porez obračunat u skladu sa važećim odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Opozicija nije prisustvovala posebnoj sjednici, jer su nakon neizglasavanja zaključaka Anketnog odbora o smrti Davida Dragičevića odlučili da napuste Skupštinu. Tegeltija je rekao da mu je žao što opozicija nije imala ni volje ni želje da dijeli uspjehe RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije