BiH

Tegeltija: Vlada Srpske planira povećanje prosječne plate na 450 evra

Tegeltija: Vlada Srpske planira povećanje prosječne plate na 450 evra
Foto: N.N. | Tegeltija: Vlada Srpske planira povećanje prosječne plate na 450 evra
Srna

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je namjera Vlade Srpske da prosječna plata bude povećana na 450 evra.

"Glavno opredjeljenje Vlade Srpske je da se dodatno poveća iznos neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 200 KM na 500 KM, pri čemu bi 300 KM kroz zakonsko obezbjeđenje bilo usmjereno na povećanje plate u javnom i realnom sektoru", rekao je Tegeltija za "EuroBlic".

On je naveo da je cilj ovih mjera povećanje broja zaposlenih i rast potrošnje, te da nije riječ o vraćanju ranije oduzetog prava, nego o uvođenju dodatnih olakšica poslodavcima.

Tegeltija je naglasio da je poslodavcima u protekle četiri godine od 200 KM neoporezivog dijela dohotka ostavljeno 480 miliona KM kako bi raspoloživim sredstvima uticali na rasterećenje privrede i novo zapošljavanje.

On je rekao da će prosvjetni radnici biti posebno obuhvaćeni mjerama kojima se planira izvršiti postepeno izjednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, što bi u potpunosti trebalo da bude završeno do sljedeće godine.

Tegeltija je naveo da su mjere Vlade Republike Srpske, na kojima je rađeno u proteklom periodu, usmjerene na građane sa najnižim primanjima u javnom i realnom sektoru, ali posebno na prosvjetne radnike, te penzionere i dio boračkih kategorija.

On je rekao da bi najniža plata od 400 KM, uvedenim mjerama, bila povećana na 450 KM ili za 12,5 odsto, dok bi plata od 500 KM bila povećana za devet odsto.

Tegeltija je istakao da su stabilizacija budžeta i pozitivni ekonomski pokazatelji, dodatno ojačani uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica, dali doprinos predlaganju paketa mjera.

"Budžet je stabilan, a sve ove mjere ne bismo preduzimali kada ne bismo imali solidnu osnovu", dodao je Tegeltija.

Komentarišući blokadu 97 miliona KM prikupljenih po osnovu putarina, koje su trebalo da budu prebačene na račune nadležnih preduzeća za puteve u Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, on je rekao da je to još jedna apsurdna situacija u BiH.

Tegeltija kaže da je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH bilo potrebno samo da se definiše novi zakonski osnov i da se promijeni iznos koji je povećan sa 10 na 25 feninga.

"Kada smo došli do toga da usvajamo, onda je FBiH počela da otvara priče o načinu raspodjele sredstava, da li je pravedan ili ne, i blokirala je sredstva", rekao je Tegeltija, dodajući da ni Republika Srpska nije zadovoljna koeficijentima raspodjele sredstava od putrina.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije