BiH

Pratite nas na Google news

Tegeltija: Za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda dovoljan zakon

Tegeltija: Za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda dovoljan zakon
Foto: Arhiva | Tegeltija: Za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda dovoljan zakon
N.N.

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je potpuno proizvoljna i isključiva tvrdnja sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Farisa Vehabovića da se status i izbor stranih sudija u Ustavnom sudu BiH može urediti isključivo izmjenama Ustava BiH, a ne zakonom.

Tegeltija je istakao da Ustav BiH govori potpuno drugačije.

"Tu piše - za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je naglasio da je iz te ustavne odredbe potpuno jasno da je Ustav BiH predvidio mogućnost da se, nakon isteka pet godina, izbor sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, može urediti mimo ustavne intervencije, odnosno donošenjem nižeg pravnog akta od Ustava, odnosno zakona u ovom slučaju.

"Dakle, nakon isteka tog perioda, niti to moraju biti stranci, niti ih mora birati predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, naravno pod uslovom da o tome parlament BiH donese odgovarajući zakon, što je omogućila odredba člana 6 stav 1 tačka D Ustava BiH", rekao je Tegeltija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije