BiH

Tegeltija: Za povećanje plata Vlada izdvaja 60, a lokalne zajednice 20 miliona KM

Tegeltija: Za povećanje plata Vlada izdvaja 60, a lokalne zajednice 20 miliona KM
Foto: N.N. | Tegeltija: Za povećanje plata Vlada izdvaja 60, a lokalne zajednice 20 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će teret povećanja plata u Republici Srpskoj, koji bi na godišnjem nivou iznosio 80 miliona KM, snositi Vlada sa 60 miliona KM, a lokalne zajednice ostatak.

"Važno je napomenuti da će lokalne zajednice snositi teret povećanja plata samo onih zaposlenih koji žive i rade na teritoriji te lokalne zajednice", rekao je Tegeltija za Radio-televiziju Republike Srpske. 

On je dodao da postoji mogućnost da cijelu obavezu preuzme Vlada Srpske, ali kako kaže, u tom slučaju rast plata mora biti manji od onoga koji su predložili. 

"Naše je mišljenje da će povećanje broja zaposlenih i rast potrošnje dovesti do povećanja plata zaposlenih u Srpskoj, te da će tako biti nadomješten gubitak prihoda", rekao je Tegeltija. 

Ministar finansija Srpske podsjetio je da je Vlada u 2018. godini odobrila više od 70 milona KM za različite projekte u lokalnim zajednicama, kao i da je to pokazatelj odnosa Vlade prema opštinama i gradovima Srpske. 

"Model smo već predstavili, a do njegovog upućivanja u Narodnu skupštinu razgovaraćemo još sa socijalnim parnerima, uključujući i lokalne zajednice", napomenuo je Tegeltija. 

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je juče da će neoporezivi dio plate biti povećan sa sadašnjih 200 na 500 KM, čime je obezbijeđeno da ono čega se odrekne budžet, ode u korist radnika. 

Uz radnike, paket mjera Vlade podrazumijeva i dodatno povećanje penzija za 2,5 odsto, ali uvodi i primanja dijelu demobilisanih boraca.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Srpska Demokratska Stranka

mamu vam lopovsku ali hvala Bogu od oktobra mi zauzimamo mjesto i plate i penzije povećavamo za 100 odsto

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije