BiH

Tegeltija iznio presjek jednogodišnjeg mandata: Mnogo teških odluka

Tegeltija iznio presjek jednogodišnjeg mandata: Mnogo teških odluka
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva | Tegeltija iznio presjek jednogodišnjeg mandata: Mnogo teških odluka

SARAJEVO - Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, danas je na konferenciji za medije napravio kratak presjek njegovog jednogodišnjeg mandata.

"Imali smo mnogo telefonskih sjednica, morali smo da donosimo odluke o  zatvaranju granica, i neke mjere su zahtijevale dnevno donošenje odluka. Formirani smo godinu dana nakon izbora, činilo nam se da je predugo, ali kad pogledamo da se neke vlade još nisu formirale, to i nije neki dug rok", kazao je Tegeltija.

Fokus je, rekao je, trebalo da bude na ekonomiji, ali  da su morali da mijenjaju ciljeve i politike.

"Ono što se desilo i, nažalost, ono po čemu će čovječanstvo pamtiti ovu godinu, je virus korona i to nas je natjeralo da mijenjamo  fokus i politiku. Fokus  nam je bio  očuvanje života građana", kazao je Tegletija.

On je naveo da se BiH uspješno borila s problemom kovida-19 i da je ponosan na zdravstvene radnike.

Govorio je o saradnji s entitetima i traženju načina kako da se pomogne ekonomijama.

"Morali smo posezati i sa nepopularnim mjerama, zatvaranja granica, pooštravanje uslova ulaska. To su bile nepopularne mjere, ali morali smo omogućiti  zdravstvenom sektoru da se pripremi. Imali smo i prijetnju da ostanemo blokirani, da ne možemo obezbijediti sirovine,  ili izvoz robe, ali to smo riješili zelenim koridorom i imamo protok robe. Svjesni smo da je potrebno obezbijediti dodatna sredstva i  stupili smo u pregovore s finansijskim međunarodnim institucijama", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je u ekspozeu koji je dobio podršku akcenat bio na ekonomskim migracijama i evropskim integracijama.

"Imali smo saglasnost s entitetskim premijerima. Nažalost, nakon 100 dana morali smo promijeniti ciljeve i morali smo da mijenjamo politike. Problem s pandemijom virusa korona natjerao nas je da mijenjamo politike i ciljeve i uđemo u borbu za život građana i borbu za ekonomiju", naglasio je Tegeltija.

On je istakao da su s vladama entiteta usaglašene neke od ključnih mjera.

"Zdravstveni sektor je trebalo da se prilagodi situaciji i bilo je potrebno da nađemo način kako da se prilagodimo ekonomiji. Morali smo pooštriti mjere ulaska u BiH, a bile su to teške odluke sve s ciljem da se omogući priprema za zdravstveni sektor", pojasnio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije