BiH

SNSD-u osam ministarskih fotelja u Vladi RS, Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg SM

SNSD-u osam ministarskih fotelja u Vladi RS, Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg SM
Foto: Jelena Đurđević | Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara

BANJALUKA - Izvršni komitet SNSD-a odlučio je večeras da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH te stranke bude Zoran Tegeltija, sadašnji ministar finansija RS.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je nakon sjednice da je rano govoriti o imenima ministara u Savjetu ministara BiH.

Dodik je takođe izjavio da će SNSD u novoj Vladi RS imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP.

RS bi sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS trebalo da dobije novu vladu, koju će predvoditi Radovan Višković, dosadašnji šef Kluba SNSD-a u parlamentu.

SNSD, prema Dodikovim riječima, sutra u parlamentu za izbor Vlade RS očekuje podršku između 57 i 60 poslanika.

SNSD-ov prijedlog za ministra za prostorno uređenje je dosadašnja ministarka Srebrenka Golić, Anton Kasipović za ministra pravde, a Zlatan Klokić za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Dragan Lukač trebalo bi da ostane ministar unutrašnjih poslova. Alena Šeranića predlažu za fotelju ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Dodik je naveo da bi novi ministar finansija trebalo da bude Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, dok će Srđan Rajčević biti na čelu novoformiranog ministarstva koje će se baviti informacionim tehnologijama.

On je istakao da će se Vlada baviti razvojnim pitanjima, da će se ići na povećanje plata, a da će od 1. januara biti povećane plate prosvjetnim radnicima, a nakon toga i policiji.

Rekao je da će se voditi politika rasterećenja rada i da će se provoditi veliki infrastrukturni projekti - izgradnja novih saobraćajnica i rekonstrukcija postojećih.

Dodik je dodao da Višković ima puno povjerenje stranke i odriješene ruke da od ministara traži maksimalni angažman.

Nikola Špirić je prijedlog SNSD-a za člana Kolegija Doma naroda.

Predsjedništvo Socijalističke partije donijelo je večeras odluku da za ministra energetike i rudarstva predloži predsjednika partije Petra Đokića, za ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića, dok će Sonja Davidović biti predložena za ministra porodice omladine i sporta, saopšteno je iz Socijalističke partije.

Ministarske fotelje će vjerovatno zadržati i Lejla Rešić, kao ministar za upravu i lokalnu samoupravu, te Neđo Trninić, kao ministar saobraćaja i veza. Inače, u igri za ministra saobraćaja spominje se i Dragutin Rodić, funkcioner DNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije