BiH

Pratite nas na Google news

Tegeltija postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati

Tegeltija postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati
Foto: Nedžad Uglješa | Tegeltija postavio visoke ciljeve, čekaju se rezultati
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Politički, ekonomski i bezbjednosni analitičari smatraju da Zorana Tegeltiju, novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čeka težak posao u svakoj oblasti, a najviše u vezi s pitanjima finansijske politike, migracija i azila.

Nisu bili previše optimistični kada je u pitanju njegov ekspoze koji je u četvrtak predstavio na hitnoj sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj je sa 28 poslaničkih ruku imenovan na pomenutu funkciju. Tegeltija je u ekspozeu naveo da će u potpunosti biti privržen principu vladavine prava, poštovanju Dejtonskog sporazuma, Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH. Kao strateški cilj je naveo pristupanje EU te najavio saradnju sa NATO-om u skladu sa voljom konstitutivnih naroda te rekao da će mu imperativ u radu biti razvoj energetskog potencijala i saobraćajne infrastrukture. Rekao je da će u vrhu prioriteta novog saziva Vijeća ministara biti poljoprivreda, te najavio jačanje istočnih granica BiH i pomoć Graničnoj policiji BiH zbog migrantske krize. Upozorio je na bezbjednosnu poziciju i opasnost od terorizma i najavio potrebu povećanja konkurentnosti i rasterećenje bh. privrede.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, ističe da dosadašnje iskustvo pokazuje da se vrlo malo stvari iz ekspozea, ne samo sadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara, već i drugih prije njega, sprovede u djelo.

"Možda smo se svi na neki način pogrešno 'zalijepili', da tako kažem, za ličnost Zorana Tegeltije, jer mislim da on na tom mjestu, zapravo, ima vrlo malo manevarskog prostora da može bilo šta uraditi, iz prostog razloga što znamo da čitav politički život u BiH diktiraju lideri političkih partija koje su na vlasti. Odnosno, rekla bih tri najveće etno-nacionalne političke partije SDA, HDZ i SNSD", kaže Topićeva za "Nezavisne".

Tvrdi da, sa druge strane, Tegeltija prilikom izlaganja ekspozea, a što je vrlo zanimljivo i upečatljivo, nije dao direktan odgovor na pojedina teška pitanja koja su došla iz redova opozicionih parlamentaraca.

"Ostavio je prostor za konsultacije, odnosno ostavio je prostor za razgovore koje bi vodio s onima koji zapravo o tome odlučuju", objašnjava Topićeva. Naglašava da ona ne ocjenjuje ljude u ovim situacijama, jer joj je besmisleno da daje bilo koju vrstu ocjene zato što ocjena zaslužuje rezultate.

"Ovo je sada, rekla bih, obećanje, skup lijepih želja i ideja, a mislim da će se ocjenjivati tek kad prođe izvjesno vrijeme na osnovu rezultata rada", kazala je Topićeva.

Mirsad Isaković, finansijski stručnjak i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, ističe da bi finansijski program na bazi obećanja povećanja prihoda i isključivo na bazi povećanja PDV-a, što ne podrazumijeva diferenciranu stopu, nego podrazumijeva, kako je on shvatio, povećanje PDV-a, bio nož u leđa najsiromašnijima i korak unazad.

"Došli bi u još veću krizu, jer platežna moć najvećeg broja stanovništva je na donjoj razini siromaštva. Prema tome, svako povećanje i poigravanje uopšte sa povećanjem cijena, kako PDV-a, tako i energenata, nosi sa sobom rizik velikih građanskih protesta i građanske neposlušnosti", kazao je Isaković i istakao da Tegeltijin ekspoze u oratorskom smislu izgleda vrlo prihvatljivo.

"Najkraće rečeno, teoretski je dobro, ali praktično, sumnjam u izvodljivost ekspozea", kaže Isaković za "Nezavisne". Naglašava da je i ranije bilo ekspozea bivših predsjedavajući Vijeća ministara koji su bili doktorske disertacije, poput Zvizdićevog, ali da nije realizovano ništa.

Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija, ističe da će novi saziv Vijeća ministara i predsjedavajući morati u narednih šest mjeseci posvetiti veliku pažnju migracijama i Zakonu o azilu.

"Činjenica je da predsjedavajućeg i cijeli saziv Vijeća ministara čeka veliki posao. Migracije i azil moraju biti prioritetni i zbog toga što EU zahtijeva od BiH da riješi pitanje ljudi koji su u tranzitu i omogući im bolje uslove", ističe Smajić za "Nezavisne".

Podrška Tegeltiji

Izvršni komitet SNSD-a u petak je razgovarao o konstituisanju organa na nivou BiH i tom prilikom je pružena puna podrška predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji u provođenju konsultacija sa drugim političkim strankama, prije svega sa koalicionim partnerima iz RS

Data je i puna podrška Vladi RS i konstatovano je da je Prijedlog budžeta RS za 2020. godinu dobro pripremljen i uravnotežen, posebno naglasivši značaj povećanja plata radnika, ulaganja u zdravstvo i socijalnu zaštitu, nastavak razvojnih i infrastrukturnih projekata. Na sjednici je razgovarano i o ukupnoj javnoj potrošnji u RS i zaključeno je da je u prvom kvartalu naredne godine potrebno organizovati stručni forum na kojem bi trebalo da budu razmatrane strateške smjernice za buduće djelovanje u ovoj oblasti.

"Procedura imenovanja Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine RS treba da bude završena što prije i Izvršni komitet je zaključio da će njegovo imenovanje dodatno osnažiti kapacitete te institucije", navodi se u saopštenju iz SNSD-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije