BiH

Tegeltija pozvao sudije da objave finansijske izvještaje za 2019.

Tegeltija pozvao sudije da objave finansijske izvještaje za 2019.
Foto: N.N. | Tegeltija pozvao sudije da objave finansijske izvještaje za 2019.

​SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija pozvao je sudije i tužioce u BiH da dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje iz 2019. godine, što bi pomoglo u argumentaciji stava da su profesionalci sa visokim stepenom ličnog i profesionalnog integriteta koji nemaju šta da kriju.

"Povodom otvorenog pisma sudija Suda BiH, kojim naglašavaju da ne skrivaju svoje imovinske kartone koje podnose VSTS-u, u što nemam razloga da sumnjam, pozivam ih, kao i sve ostale sudije i tužioce u BiH, a posebno predsjednike sudova i glavne tužioce, da u skladu sa izrečenim, a s obzirom na činjenicu da nacrt pravilnika o kojem govore u pismu još nije stupio na snagu, dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje podnesene 2019. godine", naveo je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da bi to bio potez koji bi u značajnoj mjeri relaksirao situaciju oko pitanja donošenja novog pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, saopšteno je iz VSTS-a.

Sudije Suda BiH saopštile su danas da redovno, svake godine, podnose svoje finansijske izvještaje VSTS-u, kako je propisano Zakonom o VSTS-u, te da ne skrivaju imovinsko stanje.

U otvorenom pismu povodom "nekih medijskih izvještavanja da sudije Suda BiH skrivaju svoje imovinske kartone", sudije ističu da je Vijeće za upravne sporove Upravnog odjeljenja Suda BiH 13. januara donijelo presudu po tužbi VSTS-a podnesenu protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kojom je VSTS-u zabranjeno da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca od 26. septembra 2019. godine.

Presudom Suda BiH tužba je odbijena kao neosnovana, odnosno rješenje Agencije potvrđeno u cijelosti.

Sud je utvrdio da VSTS nema zakonski osnov za takvu obradu finansijskih izvještaja kako je to propisano osporenim Pravilnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije