BiH

Tegeltija sa sindikatima institucija BiH: Prioritetno pitanje plata

Tegeltija sa sindikatima institucija BiH: Prioritetno pitanje plata
Foto: Savjet ministara BiH | Tegeltija sa predstavnicima sindikata institucija BiH: Prioritetno pitanje plata

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija održao je je danas u Sarajevu prvi radni sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Savjetu ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, bezbjednosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.

Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novi saziv Savjeta ministara opredijeljen za socijalni dijalog s ciljem poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja. 

Tokom razgovora Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za regulisanje međusobnih odnosa i koji garantuje prava radnicima. 

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je u ovom momentu prioritetno pitanje plata i pravednosti u raspodjeli istih, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Savjeta ministara i sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata ovom prilikom su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli, te istakli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos sa Savjetom ministara, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije