BiH

Tegeltija: Bez podrške Zakonu o raspolaganju neperspektivnom vojnom imovinom

Tegeltija: Bez podrške Zakonu o raspolaganju neperspektivnom vojnom imovinom
Foto: NN Arhiva | Tegeltija: Nema podrške Zakonu o raspolaganju neperspektivnom vojnom imovinom

SARAJEVO, BANJALUKA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da neće podržati inicijativu Predstavničkog doma PS BiH da se pripremi Prijedlog zakona o raspolaganju neperspektivnom, vojnom imovinom, jer pravi nove podjele u BiH.

Podsjećamo, Predstavnički dom je na sjednici 11. januara ove godine usvojio Inicijativu Denisa Zvizdića iz SDA jer su u drugom krugu glasanja opozicioni poslanici iz Republike Srpske bili uzdržani i tako omogućili njen prolaz, dok su poslanici SNSD-a i koalicionih partija bili protiv. Nadležne institucije Srpske poručuju da su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Čim je Inicijativa usvojena znalo se da je osuđena nauspjeh, jer bez podrške Republike Srpske, zajedničke institucije ne mogu raspolagati vojnom imovinom. Inicijativa Denisa Zvizdića suprotna je ustavnim nadležnosti entiteta i BiH, ne donosi ništa dobro u raspodjeli neperspektivne vojne imovine, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija koji ima rok do 11. februara da pripremi zakon.

"Ako se želi napraviti neki zakon, on može dobiti neku prostu većinu u Savjetu ministara ali ne može nikako u Parlamentarnoj skupštini. Јa ću sve uraditi da ovo zakonsko rješenj,e koje pravi podjele u BiH, ne dobije podršku u Savjetu ministara", istakao je Tegeltija.

Stav Zorana Tegeltije znači da nema ništa od otimanja nadležnosti entitetima. Inicijativa je besmislena i nepotrebna jer i bez zakona koji traži Denis Zvizdić, neperspektivne vojne lokacije se dodjeljuju na upravljanje i korištenje lokalnim zajednicama, javlja RTRS.

U SNSD-u kažu da je glasanje o spornoj inicijativi pokazalo ko je spreman da slijedi SDA.

"Radi se o inicijativi koja, ko god zna političke odnose u BiH, ne može da doživi uspjeh. Ona u suštini služi za dnevno političke svrhe, a nama je u Srpskoj još jedan indikator ponašanja SDS-a, PDP-a, a sada vidimo i DNS-a, kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa Srpske",  kazala je Snježana Novaković Bursać.

DNS-ov Nenad Nešić očekuje da Savjet ministara neće predložiti zakon suprotan interesima Republike Srpske, a to što je svojom uzdržanošću, kao što su i poslanici SDS-a i PDP, dozvolio da prođe prijedlog koji to traži, pravda nedostavljanjem mišljenja Vlade Srpske po tom pitanju.

I bez tog mišljenja, poznato da je sva imovina, uključujući perspektivne i neperpsketivne vojne lokacije, vlasništvo Srpske koje nisu uknjižene na BiH.

"Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Srpske. To znači da BiH nema nadležnost u toj oblasti što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i čitavog niza sudskih odluka", rekao je pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica.

Najbliže dogovoru o raspodjeli državne i vojne imovine bilo je 2009. kada je u Banjaluci usaglašeno da se na BiH knjiži samo imovina potrebna za rad bh. institucija. Sve ostalo, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu, pripalo bi nižim nivoima vlasti. A, ukoliko vojne lokacije više ne budu trebale OS BiH, prešle bi u vlasništvo entiteta gdje se nalazi.

"U BiH dominiraju inicijative koje su u suprotnosti sa zakonima i koje idu u pravcu novih podjela u BiH, a ne one koje žele da se dođe do rješenja. Ono što je poražavajuće je da te inicijative prolaze uz podršku opoziconih poslanika i Srpske",  rekao je Tegeltija.

(RTRS)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije