BiH

Tegeltijin zahtjev stigao u parlament BiH: O Podžićevoj smjeni 26. oktobra?

Tegeltijin zahtjev stigao u parlament BiH: O Podžićevoj smjeni 26. oktobra?
Foto: Arhiva | Tegeltijin zahtjev stigao u parlament BiH: O Podžićevoj smjeni 26. oktobra?
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Zahtjev Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, stigao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u parlamentu BiH.

Podsjetimo, Tegeltija je zahtjev za Podžićevu smjenu uputio zbog njegove odluke da odgodi zajedničku vojnu vježbu Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH, koja je planirana na Manjači.

"Nezavisne novine" saznaju da bi sjednica Predstavničkog doma BiH, na kojoj bi bila razmatrana Podžićeva smjena, trebalo da bude održana 26. oktobra, iako još na zvaničnom sajtu Parlamentarne skupštine BiH nema informacije o tome.

Već ranije  poslanici iz FBiH su najavili kako neće podržati Podžićevu smjenu.

Zakon o Vijeću ministara BiH nalaže da predsjedavajući Predstavničkog doma BiH od momenta kada zahtjev za smjenu stigne u  parlament ima rok od 15 dana da sazove sjednicu s obaveznom tačkom dnevnog reda. S obzirom na to da predstavnici iz Republike Srpske poštuju odluku Narodne skupštine RS da ne odlučuju u institucijama BiH zbog nametnutog Inckovog zakona, pitanje je kakva će biti sudbina i ovog zahtjeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije