BiH

Terorizam najozbiljniji izazov pred BiH

Terorizam najozbiljniji izazov pred BiH
Terorizam najozbiljniji izazov pred BiH

BANJALUKA - Vlasti RS daju snažnu podršku evropskoj inicijativi za BiH uz nužnost decentralizovane federalne strukture BiH, a najozbiljniji izazov koji se nalazi pred BiH je terorizam.

Ovo se navodi u izvještaju Vlade RS upućenom Savjetu bezbjednosti UN-a u Njujorku, kao i u propratnom pismu Milorada Dodika, predsjednika RS, koje je poslao Ban Ki Munu, generalnom sekretaru UN-a.

U pismu Dodik podsjeća da je 27. aprila izveden teroristički napad radikalnog islamiste na Policijsku stanicu u Zvorniku, uz napomenu da je među uhapšenima najmanje jedan bivši islamistički borac sa sirijskih ratišta.

Dodik je napisao i da RS, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, 13. izvještaj dostavlja s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti UN-a u predstojećoj debati o BiH.

U izvještaju su navedeni koraci i mjere Vlade RS na stabilizaciji ekonomske situacije i sprovođenju reformi.

Takođe se obrazlaže potreba da BiH, kao najveći evropski "izvoznik" boraca u Islamsku državu po glavi stanovnika, posebno bude na oprezu i spriječi terorizam kod kuće.

U izvještaju se članice Savjeta bezbjednosti pozivaju da ne usvoje rezoluciju o zločinima u Srebrenici, za koju je istaknuto da je kontraproduktivna. Ponovo je napomenuto da je Kancelariju visokog predstavnika potrebno zatvoriti.

BiH treba da prestane da se poziva na Poglavlje sedam Povelje UN-a.

"Ljubazno Vas molim da ovaj akt, priloženi izvještaj i njegova četiri dodatka dostavite članicama Savjeta bezbjednosti UN-a. Ukoliko Vama ili članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije pored onih koje su sadržane u izvještaju ili odgovori na eventualna pitanja u pogledu njegovog sadržaja, biće mi zadovoljstvo da Vam ih dostavim", poručio je Dodik u pismu Ban Ki Munu.

Podsjećamo, pismo je objavljeno uoči debate koja će se održati prilikom redovnog polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti koji će izložiti Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH. Obraćanje Incka je planirano 12. maja. Izvještaj bi trebalo da pomogne UN-u pri odluci najvišeg svjetskog tijela da li treba produžiti mandat OHR-a i ocijeniti rad i uspjehe vojne misije EU EUFOR ALTEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije