BiH

Tešanović: Vijeće naroda ostvaruje funkciju, jer institucije funkcionišu

Tešanović: Vijeće naroda ostvaruje funkciju, jer institucije funkcionišu
Foto: RTRS | Tešanović: Vijeće naroda ostvaruje funkciju, jer institucije Srpske funkcionišu

BANJALUKA - Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović izrazila je nadu da je Vijeće ostvarilo svoju funkciju i kroz Ustavni sud i da je dokazalo da je rad Vlade i Narodne skupštine Srpske takav da nema potrebe za podizanjem vitalnog nacionalnog interesa.

"U prošlom mandatu bilo je mnogo politiziranja i dizao se vitalni nacionalni interes maltene za glupost, ali takav je bio sastav za razliku od ovog koji je sasvim drugačiji i gdje već godinu dana nismo pronašli ni u jednom klubu bilo kakve probleme da bi se koristio vitalni nacionalni interes", rekla je Tešanovićeva sinoć za ATV.

Ona je istakla da je Vlada i u prošlom mandatu radila svoj posao i donosila zakone, ali da sve zavisi od ljudi koji čine pojedine klubove delegata.

"Ako imaju interes isključivo da podignu vitalni interes za bilo kakvu sitnicu, onda je to čisto politikantstvo da bi došli do medija, da bi rekli kako se ne slažu i slično", rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da, i kada se uloži vitalni nacionalni interes, to ide na Ustavni sud koji gotovo redovno odbija takve zahtjeve, ističući da je u pitanju "matematika" koja koči da zakon stupi na snagu.

"To je negativno i nadam se da toga u narednom periodu neće biti. Moram pohvaliti rad Vlade koja predlaže zakone Narodnoj skupštini i ako nemate elemenata za podizanje vitalnog nacionalnog interesa, onda ni mi nemamo posla", rekla je Tešanovićeva.

Ona je rekla da se u Federaciji BiH /FBiH/ godinama nije moglo popuniti Vijeće jer Srba u pojedinim kantonima uopšte nije bilo.

"Jedino je u Republici Srpskoj Vijeće naroda funkcionisalo onako kako to Ustav traži. Paralela između jednih i drugih nije paralela. U FBiH niste imali mogućnost da pokrenete vitalni nacionalni interes jer nije bilo dovoljno Srba", kaže Tešanovićeva.

Ona ističe da Vijeće naroda Republike Srpske demokratski odlučuje o svemu i ima normalan rad.

"Što se tiče političke stabilnosti, Srpska je stabilna jer institucije funkcionišu, a to je najvažnije", poručila je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, unutar Vijeća naroda postoje različiti interesi Bošnjaka, Hrvata, Srba i onih iz reda ostalih, ali se pametnom politikom može postići da to sve funkcioniše bez nekih velikih potresa.

Tešanovićeva je pozvala građane da dođu u Banjaluku i pridruže se proslavi Dana Republike onako kako to dolikuje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije