BiH

Todoviću 10 godina zatvora za silovanje Bošnjakinje

Todoviću 10 godina zatvora za silovanje Bošnjakinje
Foto: Ilustracija | Todoviću 10 godina zatvora za silovanje Bošnjakinje

SARAJEVO - Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Milana Todovića na 10 godina zatvora zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu Bošnjakinje na području Foče.

Prema presudi, Todović je proglašen krivim da je neutvrđenog dana između oktobra i decembra 1992. godine na području Foče silovao oštećenu "S-1", koju je kupio od vojnika, te prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos.

U obrazloženju presude se navodi da je Todović oštećenu držao u stanu zgrade u Čohodar Mahali u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, te je svakodnevno fizički i seksualno maltretirao.

Svjedok "S-1" je 5. marta 1993. godine, uz pomoć tri lica srpske nacionalnosti, uspjela pobjeći iz stana, prenosi Birn.

Sud je donio odluku kojom se djelimično usvaja imovinsko-pravni zahtjev oštećene, te joj na ime pretrepljenih bolova, strahova i umanjenja opšte životne sposobnosti optuženi treba isplatiti 13.100 KM.

Ovom presudom Todović se oslobođa nadoknade plaćanja sudskih troškova, te mu je sud produžio mjere zabrane napuštanja boravišta, putovanja uz privremeno oduzimanje pasoša i korištenje lične karte za prelazak granice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije