BiH

Tokačin tim pronašao 500 živih Srebreničana

Tokačin tim pronašao 500 živih Srebreničana
Tokačin tim pronašao 500 živih Srebreničana

BANJALUKA - Na raznim spiskovima Srebreničana stradalih u ljeto 1995. godine Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) do sada je pronašao 500 živih ljudi, koje su vodili kao stradale.

Ovo je juče u Banjaluci na predstavljanju "Bosanskog atlasa ratnih zločina" IDC-a rekao Mirsad Tokača, predsjednik IDC-a, tokom verbalnog sukoba sa Branislavom Dukićem, predsjednikom Udruženja logoraša RS, koji je, izrevoltiran Tokačinim nastupom, napustio prezentaciju.

Osim ovog podatka, za oko 70 lica koja se nalaze na tim spiskovima Tokačin tim je utvrdio da su poginuli ili ubijeni na drugim mjestima i u drugo vrijeme.

Dukić je optužio Tokaču da je u "Atlasu" ignorisan niz stratišta srpskog naroda i naveo da je na području pod kontrolom Armije BiH i HVO-a tokom rata bilo 536 logora za Srbe koje su držali Bošnjaci i 222 koje su držali Hrvati. 

"Nažalost, toga kod Tokače nema. U Memorijalnom centru Potočari stoji 8.326 imena, a sam Tokača je priznao da ih je 500 nađeno živo. U Srebrenici su stradala 3.562 Srbina, ali ni tih podataka Tokača nema, niti ima logore u kojima su držali Srbe", kaže Dukić.

On navodi da je Tokačin projekt "smišljena aktivnost bošnjačke politike i međunarodne zajednice da se Srbima stegne okovratnik", iako se, kako kaže, sada pokazuje da Srebrenica nije ono što se mislilo, a da su oni na to ukazivali i ranije.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da su za njega u "Atlasu" problematični izvori koji uglavnom proističu iz sudskih presuda.

"Znamo da je više od 90 odsto presuda Srbima, pa je iz toga jasno odakle potiču Tokačine informacije", navodi on. Osim toga, njemu je sporno i to što, kako kaže, Tokača klasifikuje vojnike, civile i ostale "kako mu odgovara".

Mitrović smatra da se istina o ratu neće utvrditi dok ne bude urađena centralna evidencija podataka, te da u IDC-u rade samo Bošnjaci.

"Krnja institucija poput ove ne može dovesti taj posao do kraja. Mi imamo 1.777 nestalih s imenom i prezimenom, 1.400 pojedinačnih masovnih grobnica, te podatke smo im ustupili, a od toga nisu unijeli ni 10 odsto. Velike pare su potrošene, a nema pravih rezultata", smatra on.

Tokača je na prezentaciji ovog atlasa zločina rekao da je do sada urađeno tek 20 odsto posla i da će posao evidentiranja svih potrajati još nekoliko godina.

"Ako bilo ko ima podatke, neka nam ih donesu i mi ćemo staviti sve one za koje se utvrdi da su stradali. Moramo dokumentovati stvari, a ne pričati o brojevima, nego o identitetu ljudi. Ostao je ogroman posao pred nama", rekao je on.

Tokača je tokom prezentacije knjige rekao da je do sada uneseno oko 2.500 lokacija, a da očekuje da će do kraja posla biti barem 10.000 lokacija zločina.

"Svjesni smo mogućih grešaka i svjesni smo da će pojedine lokacije trebati dopunjavati. Zato nam je potrebna pomoć da se unesu sve lokacije", rekao je Tokača.

On je takođe istakao da je problem na koji su nailazili tokom pravljenja "Atlasa" što su, kako je rekao, brojne organizacije na perfidan način krile svoje spiskove i nisu im ih htjeli ustupiti.

"U ovoj zemlji se često licitiralo brojevima, pa se govorilo da je ubijeno 200, 300 ili više hiljada ljudi, ali hvala bogu došli smo do približnog broja od oko 100.000 ljudi", rekao je Tokača.

Podaci "Bosanskog atlasa ratnih zločina" nalaze se na internet stranici www.idc.org.ba, a za njihovo listanje potrebno je, osim aktivne internet konekcije, instalirati program Google Earth.

"Povlačenje donatora ne osporava rezultate"

Iako su organizacije i institucije koje su finansirale Tokačin projekat obustavile svoju finansijsku pomoć, on tvrdi da to ne dovodi u pitanje rezultate koje je IDC do sada postigao.

"Postupak je u toku u vezi sa navodnim finansijskim slabostima u našem radu koje meni nisu poznate. Finansijska policija je bila u IDC-u, ali odgovorno tvrdim da niko nije doveo rezultate istraživanja u pitanje", naveo je Tokača i rekao da je spreman i da lično odgovara ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti.

Glavni finansijeri projekta prije suspenzije su bili norveška i švajcarska vlada, švedska državna organizacija za pomoć SIDA, te Fondacija "Čarls Stjuart".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije