BiH

Tomašević: U Velikoj Britaniji se o zločinima nad Srbima ćuti

Tomašević: U Velikoj Britaniji se o zločinima nad Srbima ćuti
Foto: Ilustracija | Tomašević: U Velikoj Britaniji se o zločinima nad Srbima ćuti
Srna

BEOGRAD - Direktor londonske Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust Dragana Tomašević izjavila je da se u engleskim medijima događaji u Srebrenici prikazuju kao "najgnusniji zločin na evropskoj teritoriji poslije 1945. godine", dok se uopšte ne pominju hrvatska operacija "Oluja" i pogrom koji su počinile muslimanske snage nad Srbima u Bratuncu i Podrinju.

"Dan sećanja na žrtve Holokausta u Londonu obuhvata i sve genocide posle Drugog svetskog rata, a na centralnoj komemoraciji ovog 27. januara, nažalost, nisu pomenute srpske žrtve ustaškog genocida, ali su zato pominjani Srbi koji su počinili `genocid` u Srebrenici", rekla je Tomaševićeva za beogradsku "Politiku".

Tomaševićeva, koja je 7. februara u Londonu organizovala obilježavanje Dana sjećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), istakla je da je srpskoj dijaspori sve teže da se nosi sa ovim vidom diskriminacije i sve veće srbofobije na Zapadu u medijima, ali i školskoj lektiri.

Ističući da mala i samonikla udruženja, poput ove fondacije, nisu u stanju da se nose sa ovim problemima, bez institucionalne pomoći, Tomaševićeva je predložila da se prekopira matrica Jevreja i Jermena, koji su stvorili veoma solidnu konstrukciju za očuvanje kulture sjećanja.

"Za početak država bi mogla osnovati instituciju za prikupljanje, arhiviranje, prikazivanje, istraživanje i edukovanje, koja bi bila na državnom budžetu i nezavisna od bilo koje vladajuće stranke i političke vlasti", rekla je Tomaševićeva. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije