BiH

Tomo Vukšić: Život drugo ime za Uskrs

Tomo Vukšić: Život drugo ime za Uskrs
Foto: Fena | Tomo Vukšić: Život drugo ime za Uskrs

BANJALUKA, SARAJEVO - Uskrs je blagdan nade, blagdan života, blagdan trajanja, blagdan radosti, blagdan zadovoljstva, upravo zbog uvjerenja da smrt nema posljednju riječ, kazao je tokom obraćanja brojnim vjernicima Tomo Vukšić, nabiskup vrhbosanski, predvodeći svečanu uskršnju misu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, te poručio da je Uskrs značenje života.

"Isus je prvi koji se probudio iz vječnog sna, uskrsnuo na novi način života u vječnosti. Kad kažemo da je Isus prvi, ispovijedamo vjeru i želju da će se buđenje iz stanja u kojem se počiva snom mira, a koje nazivamo uskrsnuće, dogoditi svim ljudima koji svojom dobrotom na ovomu svijetu govore da su prijatelji Boga, svakoga čovjeka i svih Božjih stvorenja. Možda bi drugo ime za Uskrs najprikladnije bilo život", istakao je Vukšić.

Naveo je da je Uskrs s jedne strane sjećanje na događaj Isusovog uskrsnuća, a s druge strane, to uskrsnuće hrani ljudsku vjeru u sopstveno uskrsnuće i u život vječni, zajedno sa Bogom.

"Na takav način, Uskrs se pretvara u značenje života. Zbog toga vjerujemo da svaki od naših, jednom započetih života na zemlji, neće imati svoj završetak, nego će se nastaviti na drukčiji način nakon uskrsnuća", rekao je nadbiskup Vukšić.

Naveo da je Uskrs, osim što je praznik sjećanja na najvažniji događaj iz Isusovog života, i Božji odgovor na čovjekovu želju i prirodnu težnju da živi zauvijek, a čovjekova vjera u uskrsnuće je izraz te njegove duboke želje i prirodne težnje.

Uskrsnu misu u prepunoj mostarskoj Katedrali Marije Majke Crkve predvodio je biskup mostarskoduvanjski i apostolski upravitelj trebinjskomrkanski mons. Petar Palić, te  istakao je da je uskrsnuće temelj svega.

"Često se čini kako posvuda oko sebe vidimo nepravdu, zlo, ravnodušnost i okrutnost, ali usred tame uvijek nešto novo oživi i prije ili kasnije urodi plodom", kazao je biskup Palić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, prisustvovao je uskršnjoj misi u banjalučkoj Katedrali Svetog Bonaventure, koju je predvodio biskup banjalučki Željko Majić.

Stanivuković je poručio da je Banjaluka grad u kojem treba da se poštuju i obilježavaju svi praznici.

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru juče se su proslavlili Uskrs, najveći hrišćanski praznik, koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije