BiH

Pratite nas na Google news

Traže municiju vrijednu pet miliona evra

Traže municiju vrijednu pet miliona evra
Traže municiju vrijednu pet miliona evra
Uroš Vukić, Mirsada Lingo - Demirović

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, odnosno firme "Igman" i "Unis", od Ukrajine je dobila narudžbu vrijednu oko pet miliona evra, koja se odnosi na nabavku protivpancirnih metaka i municije za puške i pištolje.

Ova narudžba zbog koje je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio ostavku, ne želeći da da saglasnost na izvoz, uzburkala je političku scenu u BiH. Dok jedni smatraju da je to ispravna odluka i zakonski jedina moguća, drugi su mišljenja da se radi o politizaciji i da BiH treba da isporuči ovo oružje jer nema nijedne prepreke za to.

"Tučić šta god da je uradio snosio bi posljedice. Zakon kaže da se oružje ne isporučuje tamo gdje postoji sukob, a sa druge strane da nije potpisao, dobio bi tužbu od firmi koje su dobile narudžbu i koje su trebale isporučiti oružje u Ukrajinu, jer je prethodno dobio sve potrebne saglasnosti", rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost iz bivšeg saziva parlamenta BiH.

Naime, da bi se oružje moglo izvesti iz BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH daje saglasnost, ali po osnovu mišljenja koje moraju dati Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo odbrane. Sva ova ministarstva dala su pozitivno mišljenje na izvoz u Ukrajinu i samo je ostalo da Tučić potpiše i odobri izvoz oružja u Ukrajinu, što nije želio da uradi i zbog čega je podnio ostavku.

"Najveća odgovornost za to je na Ministarstvu spoljnih poslova, jer zakon kaže da su oni morali tražiti mišljenje od nekih članica EU i OSCE-a koje su odbile izvoz oružja u Ukrajinu. Prema našim saznanjima, Njemačka i Švajcarska odbile su da izvezu oružje u Ukrajinu", rekla je Majkićeva.

Protiv izvoza oružja u Ukrajinu su i još neki zvaničnici BiH, kao što je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Moje mišljenje je da BiH ne treba slati oružje ni u jednu zemlju u kojoj postoji sukob i da to nema veze ni sa čim drugim, a najmanje s unutrašnjom političkom bitkom, jer takva praksa treba da postoji svuda".

Ipak, Ivanić je mišljenja da se od Tučićeve ostavke pokušava praviti neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branilac interesa Rusije, a da drugi niko ništa ne radi.

On je rekao da je razgovarao s Tučićem i da mu je rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama, te da mu je rekao da sačeka dok ne dobije odluku.

"Očito je da se nešto pokušava lažno predstaviti javnosti, što apsolutno ne stoji", rekao je Ivanić.

Sa druge strane, Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, tvrdi da nije bilo prepreka za izvoz naoružanja u Ukrajinu jer ne postoji nijedna zabrana o tome. On smatra da se radi o političkom interesu SNSD-a, a ne zaštiti države, jer, kako kaže, postavlja se pitanje ekonomske štete po BiH i njene slike u svijetu.

"Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju saglasnosti za izvoz. Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak sabiranja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku", kazao je Osmić.      

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, smatra da ostavka ministra Tučića "zasigurno neće narušiti neke odnose, jer nikakav propust nije napravljen".

"Ministar je podnio ostavku kao njegovo lično neslaganje s nekim potezima", rekla je Trišić-Babićeva.

Ona je istakla da ne zna šta su pravi razlozi ostavke i na koje je institucije Tučić mislio kada je rekao da nije imao podršku u institucijama.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH jedna je u nizu institucija unutar cijele procedure za izvoz naoružanja i ima svoju specifičnu propisanu proceduru na osnovu koje daje ili ne daje mišljenje", navela je ona.

Podsjećanja radi, Tučić je u četvrtak podnio ostavku na mjesto ministra jer nije želio da potpiše dozvolu za izvoz naoružanja u Ukrajinu, objašnjavajući da se ne slaže s postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.

Rusija cijeni potez Tučića  

Rusija veoma cijeni potez Borisa Tučića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirovni proces.

Ovo je rekao Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH, komentarišući Tučićevu ostavku i dodajući da lično smatra da je nemoralan izvoz municije u Ukrajinu u kojoj je juče granatom ubijeno 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

"Prema kriterijumima EU iz 2008. godine, koji propisuju uslove za nabavku oružja i municije, zabranjeno je izvoziti u regione u kojima traju oružani konflikti", rekao je Ivancov, dodajući da odluka o izvozu naoružanja nije u skladu sa duhom i ne doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije