BiH

Delegacija EU: Trenutni sistem prijave imovine neodrživ

Delegacija EU: Trenutni sistem prijave imovine neodrživ
Foto: N.N. | "Trenutni sistem prijave imovine neodrživ"

BANJALUKA, SARAJEVO - Postojeći sistemi o izvještavanju i provjeri imovine ne osiguravaju dovoljno nezavisan i nepristrasan postupak utvrđivanja sukoba interesa i provjere imovine, a to se odnosi i na imenovane javne zvaničnike, ali i na sudije, tužioce i članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kažu za "Nezavisne" u Delegaciji EU.

"S obzirom na centralno mjesto koje vladavina prava zauzima u procesu pristupanja EU, EU već dugo vremena smatra pitanjem od najvećeg prioriteta donošenje novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, kojim bi se uspostavio sistem provjere imovinskih kartona sudija, tužilaca i članova VSTS-a. Navedeno ostaju prioritetni koraci koje je potrebno da BiH hitno sprovede nakon dodjele kandidatskog statusa", ističu oni.

Posljednji u nizu primjera neadekvatnog deklarisanja imovine, ili nepostojanja provjera da li zvaničnici dostavljaju tačne informacije desio se kada su u Centru za istraživačko novinarstvo BiH otkrili da je Nenad Nešić, novoimenovani ministar bezbjednosti BiH, "propustio" da prijavi imovinu njegove supruge u Novom Sadu prilikom popunjavanja imovinskog kartona nakon stupanja na dužnost.

Kako navode, neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave. Nešić je, dodaje se, u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme "N-group" u kojoj je direktorica njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme "N trade" koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme "Energoinvest-automatika" koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme "Dar-Company".

U izjavi za "Nezavisne" Nešić je rekao da pomenute nekretnine nije prijavio jer nije traženo u obrascu koji je popunjavao da navede imovinu na ime njegove supruge.

"Ja sam Centralnoj izbornoj komisiji BiH u njihovom obrascu prijavio svu tu imovinu o kojoj govorite, u skladu s upitnikom", rekao je Nešić.

Pojašnjenja radi, javni zvaničnici i kandidati popunjavaju dvije vrste imovinskih kartona, jednu prijavljuju Centralnoj izbornoj komisiji BiH prilikom kandidovanja, a drugu vrstu prijavljuju nakon što budu imenovani na neku od izvršnih funkcija. Kako saznajemo, imovinski kartoni u CIK-u sadrže i pitanja o imovini članova najuže porodice, dok su kartoni za izvršne funkcije drugačiji.

Da li je Nešić stvarno prijavio spornu imovinu, u CIK-u ne možemo provjeriti jer ih CIK još nije objavio na svojoj stranici. Teoretski se to može provjeriti samo u centrali CIK-a i zatražiti Nešićev karton na uvid, ali bez dozvole da se on snimi ili kopira.

Da je postojeći sistem loš, priznaje i sam Nešić, koji kaže da bi cijeli koncept trebalo mijenjati.

"Sistem je loš, nedorečen, isto kao da mi nismo živjeli prije politike. Slažem se da ga treba doraditi i to sve precizirati", rekao nam je on.

Međutim, da bi trenutni sistem za koji svi priznaju da je loš bio dorađen ili preciziran, potrebno je izglasati promjene u parlamentu, a političari već godina odbijaju to da urade.

U Delegaciji EU su nam rekli da je problem ne samo što nisu doneseni zakoni, nego i to što se ni postojeći zakoni ne primjenjuju. Primjera radi, kako upozoravaju, oko 600 zvaničnika na državnom nivou u BiH ima obavezu dostavljanja finansijskih izvještaja na provjeru, od čega je samo 291 i dostavio svoje finansijske izvještaje u 2021. godini, a 231 u 2020. godini, a da istovremeno u 2021. godini nije pokrenut nijedan postupak zbog nedostavljanja izvještaja ili zbog netačnosti, a nijedan od dostavljenih izvještaja nije provjeravan, niti su izrečene sankcije.

"Trenutno stanje nije održivo. Nedavno je 'Transparency International' u svom godišnjem Indeksu percepcije korupcije BiH ocijenio najnižom ocjenom od svih zemalja zapadnog Balkana, odnosno svrstao je među najlošije ocijenjene u Evropi. Takođe je zabrinjavajuće da BiH bilježi negativan trend na CPI-u, sa značajnim padom rezultata od 2013. godine. Stoga pozivamo vlasti u BiH da hitno djeluju kako bi to ispravile, uključujući i jačanje postojećih sistema za podnošenje izvještaja o imovini", kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije