BiH

Tri decenije Vojske Srpske: Iz njihovih redova se stvarala Republika

Tri decenije Vojske Srpske: Iz njihovih redova se stvarala Republika
Foto: N.N. | Tri decenije Vojske Srpske: Iz njihovih redova se stvarala Republika

TREBINJE - Molitvama, pomenenom i prisjećanjem na sve pale borce proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega je gradskim ulicama uslijedio defile vojske i naroda Trebinja, u ovom gradu je počelo obilježavanje 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske i Dana trećeg pješadijskog Republika Srpska puka koji baštini tradiciju VRS.

S obzirom da je ovo godina u kojoj se slave i tri decenije od formiranja Vojske Republike Srpske, brigadir Milorad Krajšumović, komandant Trećeg Republika Srpska puka, najavio je da će ovakve svečanosti sa defileima biti upriličene u još nekim gradovima Srpske.

"Vojska Republike Srpske je ostvarila zadani cilj, sačuvavši naš narod kome je donijela slobodu, odbranila našu teritoriju, ali uz velike žrtve koje nam trebaju biti putokaz i opomena da se slična dešavanja nikada i nikome ne ponovE", kazao je Krajšumović, napominjući da je tu časnu vojsku naslijedio Treći pješadijski Republika Srpska puk koji čuva uspomenu na sve tadašnje junake.

On je podsjetio i na nekadašnji Hercegovački korpus kojim je komandovao general Radovan Grubač, istakavši da su borci ovog korpusa zajedno sa narodom branili liniju fronta od preko 3.000 kilometara, a brojni su ostali na braniku otadžbine. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je Trebinje sa radošću i ponosom dočekalo da organizuje ovako veličanstven skup.

"Sa ovim treba da šaljemo poruku generacijama koje dolaze da se ne bi zaboravilo ono što se desilo i da budemo svjesni da dugujemo zahvalnost svim tim ljudima što su nam dali slobodu i što su nam stvorili Republiku Srpsku", istakao je Ćurić.

On je napomenuo da se sjećanjima na sve žrtve i danas brani srpsko jedinstvo i Republika Srpska koja se još uvijek pokušava destabilizovati. 

Đoko Tarana, komandant jednog od bataljona Trebinjske brigade, nakon defilea je istakao da je ponosan što se ponovo našao u vojničkom stroju sa nekim od svojih bivših saboraca i svojim narodom, dodajući da se poruke obilježavanja ovih i sličnih datuma moraju slati svake godine zbog omladine koja to mora znati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije