BiH

Tri fonda za pomoć privredi, zdravstvu i lokalnim zajednicama

Tri fonda za pomoć privredi, zdravstvu i lokalnim zajednicama
Foto: N.N. | Tri fonda za pomoć privredi, zdravstvu i lokalnim zajednicama

BANJALUKA - Glavni koordinacioni tim Republike Srpske razmatrao je uspostavljanje garantnog kreditnog fonda kao vida podrške malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnosti.

"Takođe, u pripremi je i uspostavljanje kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja", saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima koji čine Radovan Višković, premijer RS, Željka Cvijanović, predsjednica RS, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je dobro došla svaka mjera koja će doprinijeti razvoju i rasterećenju privrede, te da pozdravljaju formiranje fondova čija uloga bi trebalo da bude i pomoć privredi nakon što prođu problemi prouzrokovani virusom korona.

"Pomoć za održavanje tekuće likvidnosti je više nego potrebna, a fondovi koji će se formirati omogućiće i da se nakon što sve ovo prođe pomogne privredi da krene naprijed, što je neophodno jer nam je svima cilj da se sačuvaju radna mjesta", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Glavni koordinacioni tim upoznao se juče i sa tokom razgovora koji se vode sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom komisijom, s ciljem obezbjeđivanja kreditnih sredstava za borbu protiv virusa korona i saniranje posljedica pandemije.

Prije sjednice Glavnog koordinacionog tima, iz Vlade Republike Srpske su saopštili da će u narednim danima biti odlučeno da se za ukupno 68.603 zaposlenih koji ne rade isplati minimalna plata sa porezima i doprinosima, za šta će biti potrebno izdvojiti 53 miliona KM.

Pored toga, saopšteno je i da se pripremaju mjere smanjenja neporeskih davanja te podrške oporavku privrede kroz Fond solidarnosti, ali da će i dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske po osnovu naknada za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu iznositi oko 25 miliona KM.

Kada je riječ o već ranije donesenim odlukama, u Vladi Republike Srpske kažu da su od prve pojave virusa korona usvojili Odluku o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini te Odluku o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza za privredne subjekte koji usljed mjera na sprečavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju, te za tri mjeseca pomjerili rok za uplatu poreza na dobit i naknada za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarne naknade po godišnjoj poreskoj prijavi za 2019. godinu.

Takođe, obaveze po osnovu poreza na dohodak po godišnjoj poreskoj prijavi za porez na dohodak za 2019. godinu, koja dospijeva za plaćanje 31. marta 2020, privremeno su odgođene do 30. juna 2020. godine.

Pored toga, odlučeno je i o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart 2020. godine za radnike koji nisu radili, s tim da su poslodavci tim radnicima dužni isplatiti neto platu.

"Prema spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade zbog odluke Kriznog štaba je 41.438, dok ukupne obaveze za poreze i doprinose iznose 18,7 miliona KM, od čega su doprinosi 17,5, a porez na dohodak 1,1 milion KM", saopštili su iz Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije