BiH

Tri kandidata u užem izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Tri kandidata u užem izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH
Foto: birn bih | Tri kandidata u užem izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) odlučilo je pozvati Gordanu Tadić, Dianu Kajmaković i Muniba Halilovića kao kandidate koji će pristupiti na narednu sjednicu Savjeta i nakog toga će se izvršiti izbor glavnog tužioca Tužilaštva BIH, kazao je novinarima Milan Tegeltija predsjednik VSTS-a.

Tegeltija je naveo da je podsavjet u zadnja tri dana provodio dio konkursne procedure za glavnog tužioca koji se odnosi na razgovor sa kandidatima, a koji su, kako kaže, obavljeni uspješno.

“Formirana je rang lista i kandidati su bodovani po dva kriterija. Prvi je broj bodova koji nose njihovi radni rezultati, njihove konačne ocjene u poslijendji tri godine rada, a drugi je ocjena sa intervuja nakon te konkursne procedure. Odlučili smo se da predložimo kandidate Gordanu Tadić, Dianu Kajmaković i Muniba Halilovića koji će biti pozvani na sjednicu VSTS-a u januaru i predstaviti svoje programe i nakon toga će se izvršiti izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH”, istakao je Tegeltija.

Kazao je i da su članovi podsavjeta koje je sa kandidatima obavilo razgovor, osim njega bili Ružica Jukić, Mahmut Švraka, Selim Karamehić i Dragomir Vukoje, kao i da su intervjui trajali po sat i po.

“Dva člana podsavjeta su se morala izuzeti jer su kandidati koji su konkurisali iz institucija kao i oni”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a je još rekao da je od 11 prijavljenih kandidata sa njih deset obavljen razgovor, od kojih je osam državnih tužilaca. Jedan od kaniddata, prema Tegeltijinim riječima, nije imao odovljan broj bodova.

Kako su ranije "Nezavisne" objavile Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH na sjednici u januaru trebalo bi da izabere glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i to četiri mjeseca nakon zatvaranja konkursa i više od dvije godine nakon što se u v. d. mandatu na tom mjestu nalazi Gordana Tadić.

(BIRN BIH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije