BiH

Tri ljekara iz Banjaluke idu pregledati Župljanina i Stanišića u Hagu

Tri ljekara iz Banjaluke idu pregledati Župljanina i Stanišića u Hagu
Foto: N.N. | Tri ljekara iz Banjaluke idu pregledati Župljanina i Stanišića u Hagu

BANJALUKA – Haški tribunal odobrio je da tri ljekara sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) pregledaju i utvrde zdravstveno stanje Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

Kako je saopšteno iz UKC RS, nakon što je dobijeno odobrenje Haškog tribunala, v.d. generalnog direktora UKC RS prof. dr Vlado Đajić, sa timom ljekara u sastavu prof. dr Siniša Miljković, specijalsta neurologije i dr Nikola Šobot, specijalista kardiologije, otputovaće u Haški tribunal kako bi u pritvorskoj jedinici pregledali i utvrdili zdravstveno stanje Stojana Župljanina, bivšeg načelnika Centra službe bezbjednosti u Banjaluci, koji je imao dva moždana udara, kao i Miće Stanišića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Termin posjete i pregleda je 1. februar 2018. godine", navodi se u saopštenju UKC RS.

Mladen Župljanin, sin bivšeg načelnika Centra službe bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina, rekao je Srni da je zdravstveno stanje njegovog oca i dalje loše, te da je veoma značajno što je Haški tribunal odobrio da ga trojica ljekara iz Republike Srpske početkom februara pregledaju u Hagu.

On je naveo da će ljekari iz Srpske nakon pregleda, sa izvještajem koji će proslijediti Sekretarijatu Haškog tribunala, uticati na haške ljekare da njegovom ocu bude promijenjena terapija, koja nije adekvatna.

"Od posjete ljekara iz Srpske očekujemo pomak - promjenu terapije ili puštanje na privremenu slobodu dva do tri mjeseca radi liječenja u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci ili Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, nakon čega bi bio vraćen u Hag", rekao je Mladen Župljanin Srni.

On je napomenuo da je u slučaju donošenja odluke o premještanju njegovog oca iz Haga na liječenje veoma važno koju će zemlju dobiti, zbog medicinske njege, jer nije isto ako dobije Estoniju gdje je prvi grad 150 kilometara od zatvora."Dobije li Stojan Župljanin treći moždani udar, biće mrtav u roku petnaest minuta, jer ga ne mogu stići dopremiti helikopterom", kaže Mladen

On je zahvalio za podršku Vladi Republike Srpske, UKC-u Republike Srpske i ljekaru Vladi Đajiću.

Suđenje Župljaninu i Mići Stanišiću, bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske, počelo je 14. septembra 2009. godine, a pretresno vijeće Tribunala osudilo ih je krajem marta 2013. godine na po 22 godine zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 2016. godine prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije