BiH

Tri službenika sarajevske policije imala nevalidne diplome, slijede otkazi

Tri službenika sarajevske policije imala nevalidne diplome, slijede otkazi
Foto: N.N. | Tri službenika sarajevske policije imala nevalidne diplome, slijede otkazi
N.N.

SARAJEVO - Tri dugogodišnja službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, utvrđeno je prilikom sigurnosnih provjera, imala su nevalidne diplome srednje škole.

Diplome policijskih službenika N. L., S. M. i M. K., kako saznaje Klix, stečene su na sumnjiv način u školama izvan Sarajeva, a nevalidne diplome otkrivene su na osnovu sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima.

U Kantonalnom Tužilaštvu KS je potvrđeno da postoje predmeti u vezi sa krivotvorenim diplomama službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Sada će, kazuju izvori iz MUP-a KS, uslijediti i otkazi.

MUP KS, koje nije zaobišla afera sumnjivo stečenih diploma, ima mogućnost sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima, što sa ostalim kantonalnim institucijama nije slučaj. Može se samo naslutiti koliko takvih slučajeva ima u ostalim ustanovama KS.

Provjere koje vrši sarajevska policija unutar vlastitih redova rezultovala je otkrivanjem nekoliko nevalidnih diploma srednje škole, ali bi trebalo da se otvori i pitanje svih diploma o stečenoj višoj ili visokoj spremi na sumnjivim fakultetima.

Naravno, to bi otvorilo pitanje činovanja, a izvori iz MUP-a tvrde da neki visokorangirani službenici, koji obavljaju dužnosti na rukovodećim policijskim pozicijama, imaju diplome koje nemaju nikakve veze sa policijskim poslom.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović potvrdio je da su, prije nego što je preuzeo funkciju, imali problema sa procedurama za unapređenje i da nisu imali činovanja koliko bi trebalo da bude.

"Moje opredjeljenje je da taj postupak bude kontinuiran, da nemamo zastoja i da ne čekamo na pojedince da ispune uslove za pojedine činove, nego da to radimo u kontinuitetu kad se ukaže upražnjeno radno mjesto", kazao je Halilović, kada je preuzeo funkciju komesara.

(Klix.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije