BiH

Tri stranke "tjeraju" SDA u opoziciju?

Tri stranke "tjeraju" SDA u opoziciju?
Foto: Ilustracija | Tri stranke "tjeraju" SDA u opoziciju?

SARAJEVO - SDP, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB), osim što su dogovorili zajedničko djelovanje s ciljem pokušaja rješavanja pitanja statusa grada Mostara i izbora u Mostaru, mogli bi da udruže snage ako ne uoči parlamentarnih izbora u oktobru, a onda nakon njih.

Iako niko od zvaničnika ovih partija u ovom trenutku ne želi direktno da potvrdi ovakvu mogućnost, prema saznanjima "Nezavisnih", postoje razmišljanja da bi njihovo udruživanje izvjesno značilo "tjeranje" SDA u opoziciju nakon 25 godina učešća u strukturama vlasti u državi. I upravo je to karta na koju igraju pojedini zvaničnici ovih partija različitih ideologija (SDP-a i DF-a od SBB-ove), ali istog cilja.

"Mi ćemo sve učiniti da pošaljemo SDA u opoziciju. SDP zvaničnu saradnju ima sa DF-om, ali i Našom strankom, odnosno ostalim građanskim i strankama ljevice, ali spremni smo na saradnju sa svim strankama koje prihvataju naše principe djelovanja i ono za šta se zalažemo - BiH po mjeri svakog građanina", kaže Damir Mašić, politički direktor SDP-a, odgovarajući na pitanje o mogućoj saradnji tri partije na globalnom nivou. Ističe kako je definitivno došlo vrijeme da SDA ode malo na hlađenje nakon 25 godina gospodarenja životom i smrti.

"Ovo što se sad kod njih dešava sigurno nije slučajno, vrijeme im je da malo odmore", poručuje Mašić.

Ni Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, nije mogao u ovom trenutku da odgovori na pitanje o mogućem koaliranju ili saradnji SDP-a i DF-a sa SBB-om.

"Generalno, ne postoji takav vid saradnje. Ali Mostar je specifičan kad je u pitanju razrješenje političke situacije. Ko stoji na našim stajalištima, on je s nama, a SDP i DF imaju zajednički prijedlog statuta Mostara", kaže Miletić.

Na pitanje koliko je daleko ili blizu saradnja tri stranke na državnom nivou, odgovara da, osim sa SDP-om, DF nije obavio razgovore o tim principima.

"U svakom slučaju, ako dođe do saradnje takve vrste, mi ćemo to objaviti", navodi Miletić.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a u parlamentu BiH, kaže da nije uključen u proces definiranja predizbornih odredaba. Na pitanje o mogućem koaliranju na državnom nivou sa SDP-om i DF-om kaže kako je još rano o tome govoriti.

"Ali pitanje Izbornog zakona jeste zajednički projekat stranaka koje žele da riješe taj problem, uz snažno učešće međunarodne zajednice", zaključuje Đonlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije