BiH

Pročitajte imena uhapšenih u akciji SIPA na području Banjaluke

Pročitajte imena uhapšenih u akciji SIPA na području Banjaluke
Foto: NN | Troje uhapšenih u akciji SIPA u Banjaluci

BANJALUKA, TUZLA - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva "Bond", danas su na području Banjaluke i Tuzle uhapsili četiri osobe za koje se sumnja da su počinile krivično djelo organizovani kriminal.

Prema nezvaničnim informacijama, u Banjaluci su privedeni Nenad Petreš, te Predrag Pećanac i njegova supruga Marijana Despenić, dok je identitet četvrtog uhapšenog, koji je lišen slobode u Tuzli, još nepoznat.

Petreš je odranije poznat organima gonjenja jer je banjalučko Okružno tužilaštvo protiv njega i Miodraga Božića, suvlasnika agencija "Big nec kompani" i "Big nec travel" iz Laktaša, podiglo  2015. godine optužnicu za poslovnu prevaru u vezi s ekskurzijom učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada. Kako saznaju, kod uhapšenih u Banjaluci već je jednom pronađena veća količina švercovanog duvana, što je potvrdio i portparol SIPA Kristina Jozić.

"Prilikom rada na ovom predmetu, u prethodnom periodu je, u saradnji sa partnerskim agencijama, pronađena i privremeno oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica. Aktivnosti na predmetu intenzivno se nastavljaju", kazala je Jozićeva.

Iz SIPA su danas saopštili da su navedene osobe osumnjičene da su duži period vršile nedozvoljen međunarodni promet akciznih proizvoda (cigareta) s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što su cigarete nabavljali u Crnoj Gori i Srbiji, a zatim ih krijumčarili u BiH i Hrvatsku putničkim vozilima s izrađenim posebnim pregradama namijenjenim za krijumčarenje robe.

"Na ovaj način izbjegavali su plaćanje predviđenih akciza", saopštili su juče iz SIPA.

Kako saznajemo, jedan od privedenih je rekao da se osjeća loše, pa je zbog toga intervenisala i Služba hitne pomoći u prostorijama SIPA.

Kako je rekla Jozićeva, tokom akcije pretreseni su i objekti koje koriste osumnjičene osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

"Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH", kazala je ona.

Iz Tužilaštva BiH navode da su pretresi izvršeni na tri lokacije te da je u akciji učestvovalo više desetina pripadnika SIPA. Uhapšeni su privedeni u službene prostorije SIPA radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije