BiH

Turbulentno u Doboju, polovina odbornika bez stranačkog dresa

Turbulentno u Doboju, polovina odbornika bez stranačkog dresa
Foto: N.N. | Turbulentno u Doboju, polovina odbornika bez stranačkog dresa

DOBOJ - Zbog turbulencija u SDS-u i DNS-u nakon oktobarskih izbora, u Skupštini grada Doboja polovina od ukupno 31 odbornika su samostalni, ali teško je povjerovati da će oni promijeniti svoj dosadašnji način rada.

Prije dvije sedmice jedanaest SDS-ovih odbornika sa potpredsjednikom Skupštine grada Milošem Bukejlovićem na čelu najavili su da će ubuduće djelovati kao samostalni, a zasad će im se pridružiti jedan DNS-ov odbornik, dok se drugi još nije opredijelio između Nedeljka Čubrilovića i Marka Pavića.

Slađan Jović, doskorašnji odbornik DNS-a, a sada predsjednik dobojskog Inicijativnog odbora za osnivanje nove stranke na čijem čelu će biti Nedeljko Čubrilović na šaljiv način je prokomentarisao činjenicu da u lokalnom parlamentu polovina odbornika ne nosi stranačke dresove.

"Stigla je demokratija i u naše krajeve (smijeh). Znači, odbornici, a vjerovatno i poslanici, počeli su da djeluju demokratski, da uviđaju greške koje su stvarane u prethodnom periodu, da nastave svoje djelovanje u okviru nekih novih političkih odnosa, novih političkih grupacija koje se stvaraju na prostoru RS", kazao je Jović.

U okviru DNS-ovog kluba djelovao je nekadašnji SNSD-ov, sada samostalni odbornik Danijel Gajić, koji će, zajedno sa Jovićem, raditi na osnivanju dobojskog odbora nove partije za koju će, kažu, dobiti podršku građana.

"Oni su do sada davali nama podršku kao pojedincima u okviru DNS-a, tako će ti građani u narednom periodu takođe da daju nama podršku. Vjerovatno će dio članstva koji nije upoznat sa činjenicama koje su se izdešavale u vrhu DNS-a zamjeriti, ali našim radom na terenu mi ćemo članstvu da obrazložimo zbog čega je došlo do podjele stranke i sigurno će taj dio članstva da nam se priključi", rekao je Jović.

Među samostalnim odbornicima je i Ratko Močić, koji je prije opštih izbora napustio redove DNS-a, a prvi samostalni odbornik postao je Murvet Bajraktarević, koji je mandat osvojio u sklopu bošnjačke koalicije koju su činile SDA - SBiH - SBB, a koja se raspala odmah nakon lokalnih izbora 2016. godine.

Bajraktarević, inače predsjednik Skupštine, djeluje sa dva SDP-ova odbornika, te zajedno čine klub.

To što je polovina odbornika "nezavisna" ništa neće promijeniti suštinski, smatra Sevlid Hurtić, odbornik SDA. Uz šest SNSD-ovih, tri odbornika SP-a, dva SDP-ova i po jednog iz PDP-a i NDP-a, on brani boje svoje partije.

"Ma, sve ostaje isto, neće se tu ništa promijeniti. Znači, ko ima 16 ruku, on diktira sve. Neka druga opcija, ako bude imala 16 ruku, ona će vjerovatno mijenjati, ali je trenutno takvo stanje da je možda već 28 odbornika većina. Ovo je malo 'kozmetike' i idemo dalje", kazao je Hurtić.

Kozmetičkih promjena bi, navodno, moglo biti i u skupštinskom rukovodstvu.

"To se može očekivati tek nakon vanrednih izbora za gradonačelnika. Predsjednik Skupštine grada mogao bi otići u penziju, a na njegovu poziciju bi onda bio izabran neko od SNSD-ovih odbornika, dok bi jedan od bošnjačkih odbornika mogao biti biran za potpredsjednika lokalnog parlamenta", tvrdi naš izvor.

Narednih dana odluka o prijevremenim izborima

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će u narednim danima donijeti odluku o prijevremenim izborima u Doboju, jer je dosadašnjem gradonačelniku Obrenu Petroviću prestao mandat nakon što je danas potpisao izjavu o prihvatanju mandata u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Portparol CIK BiH Maksida Pirić rekla je Srni da će odluka o prijevremenim izborima biti donesena i za još desetak gradova i opština u BiH.

"Odluku o prijevremenim izborima za gradonačelnike i načelnike donijećemo u narednim danima za sve gradove i opštine gdje je to potrebno", istakla je Pirićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije