BiH

Turković sa Lavrovom: Odnosi BiH i Rusije dobri, očekujemo snažnu podršku

Turković sa Lavrovom: Odnosi BiH i Rusije dobri, očekujemo snažnu podršku
Foto: Nedžad Uglješa | Turković sa Lavrovom: Odnosi BiH i Rusije dobri, očekujemo snažnu podršku

SARAJEVO - Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije i Bisera Turkovic, ministrica vanjskih poslova BiH potpisali su danas u Sarajevu plan konsultacija dvije države za 2021-2022. godinu.

Turkovićeva je nakon sastanka sa Lavrovom iskazala zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija BiH i Ruske Federacije na kojem je konstatovano da su odnosi dvaju država dobri i da je važno da radimo na razvijanju saradnje posebno ekonomske.

"Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja plana doći do još bolje saradnje. Posjeta ministra Lavrova dolazi u trenutku obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozdravljamo opredijeljenost i posvećenost Ruske Federacije poštivanjem suveneriteta i integriteta potvrđenim potpisom Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazala je Turkovićeva.

Dodala je da očekuje snažnu podršku Ruske Fedracije BiH, a koja će biti na osnovu principa koje su zajednički usvojili svi narodi BiH.

"Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Poštivanje ljudskih prava je utkano u ovaj sporazum i svi građani BiH moraju da imaju jednaka prava gdje god bili. Poštivanje sudskih presuda je važno na cijeloj teritoriji BiH. Treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, na krivim percepcijama, na negiranju prava, trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje, od učenja maternjih jezika, do sigurnog povratka", rekla je Turkovićeva.

Dodala je da u BiH, baš kao što imamo tri člana Predsjendištva, imamo i tri različita viđenja vezano za prisustvo međunarodne zajedncie i našeg puta prema euraatlanskim integracijama.

"Nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali h mi moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo, uzimamo samo jedan primjer oko Komisije za integracije za NATO, možemo da se usaglasimo oko Komisije koja će koordinirati sa NATO-om", kazala je Turković.

Dodaje da postoje i oprečna mišljenja o priustvu OHR-a u BiH, te da se mora pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH.

"Mi zmao da su pozicije vrlo čvrste, vrlo jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne kompromis", smatra Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije