BiH

Turkovićeva i Vulićeva "zaratile" zbog "prirode rata"

Turkovićeva i Vulićeva "zaratile" zbog "prirode rata"
Foto: Nedžad Uglješa | Turkovićeva i Vulićeva "zaratile" zbog "prirode rata"

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a Predstavničkog doma BiH Sanja Vukić pitala je Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH, da li je primila zaslužne pripadnike Armije RBiH i kako tumači očitu diskriminaciju Srba i Hrvata i da li je to njima poruka Srbima i Hrvatima da su nepoželjni u Ministarstvu.

Turkovićeva joj je odgovorila da vrlo cijeni ulogu Vulićeve kao poslanika u ovom domu.

"Nas dvije se nećemo složiti po mnogim drugim pitanjima. Mi se ne molimo istom Bogu. Ja vjerujem u onog koji je iznad svih nas. Isto tako ovo vaše pitanje ima dosta netačnih informacija. Armija RBiH bila je međunarodno priznata vojna snaga međunarodno priznate države BiH, a tome svjedoči i parada u Parizu naše armije. Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Taj rat za vas je tragični sukob, a za mene agresija. No, pustimo to na stranu. Zaposlenici se za rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima odlučuju na osnovu odluke o zapošljavanju. Vi ste paušalno rekli da postoji opšta diskriminacija prema zaposlenim Srbima i Hrvatinma. To je netačno. Prema zakonu struktura državnih službenika odražava nacionalnu strukturu zaposlenika. Uvidom u to Bošnjaci su zastupljeni 42,06 posto, Srbi 37,6 posto, Hrvati sa 18, 6 posto i ostali 2 posto. U DKP Bošnjaci i Srbi su zastupljeni u jednakom procentu, Hrvati 18,9 posto, a ostali dva posto", rekla je Turkovićeva na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dodala da ovi podaci govore skroz suprotno.

Vulićeva je kazala da ministricu uopšte nije pitala o statistici.

"Pohvalili ste se na vašem Fejsbuku, a čudno je da ona ne zna da je definicija tragični sukob iz Okvirnog sporazuma za BiH. Ne slažemo se jer vi baštinite jednu drugu BiH, a ja baštinim Dejtonsku. Arogantno se ponašate i kažete da je ovo časni dom, a niste se udostojili tri godine da se pojavite", rekla je Vulić.

Vulićeva je navela da je Turkovićeva 29. jula prošle godine u kabinet primila dvojicu zaposlenika Ministarstva na čijem je čelu, za koje je u zvaničnom saoštenju navela da su nosioci najviših ratnih priznanja takozvane Armije BiH, te da im je ponudila da izaberu bilo koju ambasadu u svijetu gdje žele da rade.

Vulićeva je rekla na sjednici da nije dobila odgovor na pitanje koje je postavila, te je podsjetila da je uz pitanje dostavila i dokaz za navode da Turkovićeva funkcije dijeli po želji samo odabranim.

Potom se složila s Turkovićevom "da se ne slažu".

"Naravno da se ne slažemo, jer vi baštinite neku drugu BiH, a ja baštinim Dejtonsku BiH, jer samo ona ima mogućnost za opstanak i perspektivu. Žalosno je što nastupate ovakvom arogancijom. Kažete na početku 'ovaj časni dom', a tri godine se niste udostojili da dođete ovdje. Zahvaljujem se lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji je rekao da će se on postarati da Bisera Turković dođe na sjednicu", poručila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije