BiH

Turska preko Srbije najavila jači angažman u BiH

Turska preko Srbije najavila jači angažman u BiH
Foto: Tanjug/AP | Turska preko Srbije najavila jači angažman u BiH

ANKARA, BANJALUKA - Srbija i Turska zainteresovane su za stabilnost regiona zapadnog Balkana, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon razgovora s Redžepom Tajipom Erdoanom, predsjednikom Turske, koji je održan u utorak.

On je istakao da je za obje zemlje od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, te da je važno da se fokus prebaci na ekonomiju, investicije i povezivanje. Beogradska "Politika" piše da je nakon susreta održana i treća sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, na kojoj su potpisani sporazumi iz oblasti obrazovanja, turizma i kulture.

"Važno je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose", istakao je Vučić u izjavi srbijanskim novinarima u Ankari i dodao da je razgovarao o turskim investitorima u BiH.

"Razgovarali smo o tome šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma - o poštovanju integriteta BiH, ali i integriteta RS", rekao je Vučić i dodao da će za godinu i po biti izgrađen auto-put od Beograda do granice s BiH i RS, a da preostaje da se izgradi i auto-put do Bijeljine.

Kako su javili turski mediji, Erdoan je naglasio da se sve strane u BiH moraju suzdržati od poteza koji mogu naškoditi očuvanju integriteta i suvereniteta BiH.

Erdoan je naglasio da se slaže s Vučićem da je podrška Srbije integritetu BiH važna za mir i stabilnost cijelog regiona, te je istakao da će njegova zemlja nastaviti ulagati napore da se smanje napetosti na zapadnom Balkanu, a najavio je i sastanak s političkim liderima u BiH.

"U razgovorima s predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke", rekao je, a očekuje se da bi sastanak mogao biti održan ili u Beogradu ili u Istanbulu nakon srbijanskih izbora najavljenih za april.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, pozdravio je razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana o situaciji u BiH i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da zvanični stavovi predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana ukazuju da razumije situaciju u BiH, te da mu je zahvalan za podršku uspostavljanju dijaloga između konstitutivnih naroda.

Dodik je, komentarišući sastanak Erdoana s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem je razgovarano o situaciji u BiH, istakao da je obojici državnika zahvalan za zalaganje da se uspostavi dijalog.

"Erdoan je državnik velike države i pokazao je sposobnost da je vodi u teškim i izazovnim vremenima i, kao što se može primijetiti u posljednjih nekoliko godina, njegov stav je takav da situaciji u BiH ne pristupa selektivno, podržavajući samo Bošnjake, mada mi razumijemo da u krajnjoj instanci možemo uvijek očekivati više simpatija na toj strani", rekao je Dodik. On je ranije naglasio da je sudbina BiH u dijalogu političara u konstelaciji Erodan, Vučić, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, je rekao za "Nezavisne" da je uloga Turske u regionu važna i zbog osjećaja Bošnjaka prema toj zemlji, ali i zbog činjenice da se govori i o očuvanju statusa RS.

"Bošnjaci u susjedstvu nemaju državu kao što imaju Srbi i Hrvati koje predstavljaju državu matičnog naroda i na neki načni Turska je od samog početka kriza isprva malo skrivenije, a poslije sve otvorenije, htjela da pokaže da je prisutna u BiH. Ona ima zbog svog javnog mnjenja potrebu da bude što vidljivija kad je u pitanju BiH jer tursko javno mnjenje BiH u velikoj mjeri doživljava kao saveznika", rekao je Šolaja. On je dodao da se odnosom Turske pokazuje da BiH može ostati samo onakva kakva je predviđena u Dejtonu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sjednice Kolegijuma te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini s predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

"Radi se u stvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda", izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da bi ta trilaterala trebalo da se desi uskoro, te da će BiH predstavljati Predsjedništvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije