BiH

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv dvije osobe zbog zločina na području Stoca

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv dvije osobe zbog zločina na području Stoca
Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv dvije osobe zbog zločina na području Stoca

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe za ratne zločine na području Stoca

Optužnica je podignuta protiv Vide Krešića, rođenog 15. septembra 1956. godine u Borojevićima opština Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske, i Josipa Krešića, rođenog 5. marta 1964. godine u mjestu Borojevići, opština Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, na području opštine Stolac, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbu člana 3, Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Terete sa da su optuženi Vid Krešić u svojstvu pripadnika HVO-a i optuženi Josip Krešić, takođe u svojstvu pripadnika HVO-a, nakon što je više lica bošnjačke nacionalnosti nezakonito lišeno slobode, od kojih su četiri zatvorena u podrumske prostorije Koštane bolnice u Stocu, fizički mučili jedno od tih lica, nanoseći mu snažne fizičke i duševne patnje.

Navedeno lice bošnjačke nacionalnosti, mučili su na način da su u septembru 1993. godine, naređivali drugim osobama, iste nacionalnosti da puštaju struju kroz tijelo pomenute žrtve, usljed čega se oštećeni tresao, krvario, povremeno gubio svijest, te nakon nekoliko dana preminuo.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) (mučenje) u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 21. i 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije