BiH

Pratite nas na Google news

Tužilaštvo BiH: Zaključci Suda BiH miješanje u rad Tužilaštva

Tužilaštvo BiH: Zaključci Suda BiH miješanje u rad Tužilaštva
Foto: N.N. | Tužilaštvo BiH: Zaključci Suda BiH miješanje u rad Tužilaštva
Blaženka Cuca

SARAJEVO - Glavni tužilac Gordana Tadić i šefovi tužilačkih odjeljenja i odsjeka u Tužilaštvu BiH ocijenili su danas da zaključci Suda BiH, koji ukazuju na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštena službena lica, predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju njihovog rada u borbi za jačanje vladavine prava, kao i u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, značajnim za vladavinu prava.

Prošireni kolegijum u Tužilaštvu BiH zaključio je da se o navedenim zaključcima, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima i tužiocima, upozna Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, koji bi se u najkraćem roku o njima izjasnio, kako ne bi nastupile štetne posljedice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključak je i da se od VSTS-a zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka, a dopis će biti upućen i Kancelariji disciplinskog tužioca.

Tužilaštvo BiH je navelo da će, radi zaštite integriteta institucije i tužilačke funkcije, preduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.

"Sud odlučno odbacuje zaključke proširenog tužilačkog kolegija, kojim je akt od 28. jula neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužilaštva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima", saopšteno je danas iz Suda BiH.

Ističu da "iznenađuje stav Tužilaštva BiH kojim predmetni akt Suda ocjenjuje kao 'opstrukciju'".

"Posebno začuđuje zašto Tužilaštvo izlazi u javnost s netačnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari. Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda", navode, između ostalog, iz Suda BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije