BiH

Tužilaštvo zatražilo strože mjere zabrane Dudakoviću i ostalima

Tužilaštvo zatražilo strože mjere zabrane Dudakoviću i ostalima
Foto: N.N. | Tužilaštvo zatražilo strože mjere zabrane Dudakoviću i ostalima

SARAJEVO - U Sudu BiH završeno je za danas najavljeno ročište o produženju postojećih i određivanju dodatnih mjera zabrane optuženom ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH, Atifu Dudakoviću i ostalim.

Tužilaštvo BiH  je na ročištu u Sudu BiH tražilo da se Dudakoviću i ostalima produži mjera zabrane za nekontaktiranje sa svjedocima, napuštanje opštine u kojoj žive i oduzimanje putnih isprava kako ne bi došli u situaciju da napuste BiH.

U optužnici koja je podignuta ispitano je više od 450 svjedoka, a suđenje bi moglo da traje godinama.

Tužiteljica je kazala da se dodatne mjere zabrane traži jer su neki svjedoci uplašeni za svoje živote i živote svojih porodica.

Dodala je da odbrana tvrdi da je Tužilaštvo neosnovano tražilo produženje mjera zabrane obzirom da u proteklih 6 mjeseci niko od optuženih nije narušio zabrane.

Na samom ročištu je istaknuto da je nepravedna zabrana komunikacija s medijima, s obzirom da je cijeli slučaj podobro tertian u medijima.

Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, rekao je da očekuje odluku u naredna dva tri dana i da vjeruje da će Sud odbiti prijedlog Tužilaštva.

Da podsjetimo, u Sudu BiH danas je počela rasprava o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrana ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika tog korpusa, optuženih za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova i vjerskih objekata.

"Predloženo je produženje mjera zabrane koje su optuženim već izrečene. To su zabrane kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva, a odnosi se na njih 447, napuštanja boravišta, te komuniciranja sa medijima, kao i bilo kakvog razgovora o predmetu krivičnog postupka", izjavio je Srni advokat Asim Crnalić, koji zastupa Dudakovića.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih još se traga.

Dio optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih

vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije