BiH

Tužilaštvo: Sud BiH znao da tužilac ne može doći, a zakazao ročište za Dobrovoljačku

Tužilaštvo: Sud BiH znao da tužilac ne može doći, a zakazao ročište za Dobrovoljačku
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Tužilaštvo: Sud BiH znao da tužilac ne može doći, a zakazao ročište za Dobrovoljačku

​SARAJEVO - Ko je kriv za to što se početak suđenja u predmetu “Dobrovoljačka” odgađa po drugi put, pitanje je za milion dolara, jer iz Tužilaštva BiH tvrde da su Sud BiH na vrijeme obavijestili da njihov tužilac 19. oktobra ima od ranije preuzete obaveze.

Upravo tog datuma trebalo je početi suđenje, ali se to neće dogoditi, već je odgođeno za 26. oktobar.

Iz Suda BiH su danas imali objašnjenje, te su vruć krompir prebacili Tužilaštvu BiH.

"Početak glavnog pretresa u krivičnom predmetu koji se vodi protiv optuženih Ejupa Ganića i drugih je odgođen za 26. oktobar u 13 sati, zbog obaveze postupajućeg tužioca da u periodu od 17. oktobra do 20. oktobra prisustvuje XV stručnom savjetovanju tužilaca u Neumu”, rečeno je za “Nezavisne novine” danas iz Suda BiH.

Postavlja se, međutim, pitanje zašto je Sud BiH uopšte zakazao ročište za 19. oktobar, kad iz Tužilaštva BiH, u odgovoru koji smo večeras od njih dobili, tvrde da su Sud BiH obavijestili da njihov tužilac tog datuma ima obaveze.

"Tužilaštvo BiH je 7. oktobra uputilo dopis Sudu kojim je predložilo da se početak glavnog pretresa ne zakazuje u periodu od 17. oktobra do 20. oktobra zbog ranije preuzetih obaveza postupajućeg tužioca, a prije nego što je zaprimljen poziv Suda kojim se početak glavnog pretresa zakazuje za 19. oktobra”, rečeno je za “Nezavisne" iz Tužilaštva BiH.

Da paradoks bude veći, ove dvije pravosudne institucije nalaze se na istoj adresi u Sarajevu, gradu u kojem je u Dobrovoljačkoj ulici zločin počinjen prije pune tri decenije, a pravde nema ni na vidiku.

Optužnica u ovom slučaju potvrđena je protiv Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića, kao člana operativnog Štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, kao komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamida Bahta kao komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, kao načelnika bezbjednoti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, Bakir Alispahić kao načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, kao načelnik SJB Stari Grad,  Ismet Dahić kao komandir Policijske stanice Stari Grad i Mahir Žiško kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Ročište je, podsjetimo, bilo zakazano i za 21. septembar, ali je otkazano zbog suspenzije jednog člana sudskog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije