BiH

Tužilaštvo zatražilo 15 godina zatvora za Azru Bašić

Tužilaštvo zatražilo 15 godina zatvora za Azru Bašić
Foto: N.N. | Tužilaštvo zatražilo 15 godina zatvora za Azru Bašić

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH da Azri Bašić izrekne zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Tužilac Milanko Kajganić smatra da je Tužilaštvo tokom sudskog postupka dokazalo da je Azra Bašić počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Iznoseći završne riječi, Kajganić je rekao da su izvedeni dokazi pokazali da je u periodu izvršenja krivičnog djela postojao oružani sukob između Vojske Republike Srpske s jedne, te Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), Teritorijalne odbrane i Hrvatske vojske, s druge strane.

Oružani sukob postojao je i na području naselja Čardak, odakle su odvođeni civili u Dom JNA u Derventi, u kojem su nezakonito zatvarani.

Kajganić je naveo da je dostavio više materijalnih dokaza iz Hrvatske koji potvrđuju da je Azra Bašić bila pripadnik 305. brigade Hrvatske vojske i da je ratovala na području Dervente, te da je kasnije raspoređena u 103. brigadu HVO-a.

"Nijedan svjedok nije osporio njen identitet. Svi su potvrdili da su za njeno ime saznali od policajaca ili drugih ljudi, a veći broj svjedoka je tokom istrage prepoznao po fotografijama iz tog perioda. To je potvrdila i njena prijateljica Nihada Čučić, koja je rekla da je optužena otputovala sa Nedžadom Bašićem u SAD", naveo je Kajganić.

Tužilac je dodao da su svjedoci, koji su upoznali Bašićevu 26. aprila 1992. godine, potvrdili da su je viđali i u logoru "Rabić", u kojem je bilo zatvoreno više od 100 ljudi.

Kajganić se posebno osvrnuo na ubistvo Blagoja Đuraša i na strašna zlostavljanja koja su zatvoreni srpski civili pretrpjeli u Domu JNA.

Podsjetio je na velike patnje koje su zatvorenici doživjeli tokom samog jednog poslijepodneva, a koje su ostavile trajne fizičke i psihičke posljedice.

Tužilac je naveo da su po naredbi Bašićeve, između ostalog, morali da jedu jugoslovenske dinare, da ližu krv sa poda, da se četvoronoške kreću po staklom zasutom podu dok ih je ona jahala, da izlaze na simuliranja strijeljanja, te da trpe strašne udarce od kojih su gubili svijest.

"Utvrđeno je da je Blagoje Đuraš doveden kao civil i dokazano na koji način je zlostavljan i ubijen. Brojni svjedoci su potvrdili da su vidjeli da je Azra Bašić učestvovala u njegovom premlaćivanju i da ga je ubola nožem u vrat", naveo je Kajganić.

Tužilac je zatražio da Sud BiH, prilikom određivanja kazne, uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog djela, posebno tokom ubistva Blagoja Đuraša, te potpuno odsustvo kajanja zbog učinjenog, kao i izbjegavanja ekstradicije iz SAD.

Tužilaštvo kao otežavajuću okolnost smatra i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Đuraša.

Kajganić je tokom usmenog, skraćenog iznošenja završnih riječi, rekao da odbrana nije osporila nijedan dokaz Tužilaštva, narušila kredibilitet svjedoka i dovela u sumnju njihove iskaze.

Binasa Abaspahić, branilac Azre Bašić, iznijeće na ročištu 15. decembra završne riječi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije