BiH

Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane za Ratka Đurkovića

Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane za Ratka Đurkovića
Foto: N.N. | Tužilaštvo zatražilo mjera zabrane za Ratka Đurkovića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH da odredi mjere zabrane nekadašnjem komandantu Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratku Đurkoviću, osumnjičenom za navodni ratni zločin počinjen 1992. godine na području Ugljevika.

Tužilaštvo je zatražilo da se Đurkoviću zabrani napuštanje mjesta boravišta, kao i odredi zabrana putovanja uz oduzimanje putnih isprava, kao i zabrana sastajanja sa saslušanim svjedocima, ali i sa nekadašnjim komandantom Prve majevičke brigade Radomirom Nedićem, prenosi Birn.

Tužilac Dika Omerović tražila je uvođenje mjera zbog, kako je navela, postojanja osnovane sumnje da je Đurković počinio zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Advokat Milenko Zelenković rekao je da je Đurković nema državljanstvo druge države, da nema sredstava i bliže porodice u drugim zemljama gdje bi mogao otići, te da će sutra napuniti 77 godina.

Zelenković je naglasio da je Đurković lošeg je zdravstvenog stanja i da se sva njegova uža prodica nalazi u Ugljeviku.

On je naveo da će zbog pandemije virusa korona Đurković već imao ograničeno kretanje, te da bi zbog mjera zabrane napuštanja boravišta "faktički bio u pritvoru".

Zelenković je dodao da Đurković ima registrovanu djelatnost u kojoj je direktor, te da mu zbog toga ne može biti zabranjeno kretanje.

Prema njegovim riječima, Đurković poznaje sve svjedoke, pa se uticaj na svjedoke koje Tužilaštvo navodi zasniva na nekoj pretpostavci, jer ne bi rizikovao pritvor zbog ovog čina.

"Optužnica nije ni podignuta, a mjere se predlažu", rekao je Zelenković, dodavši da mjere nisu zasnovane.

Đurkovića su zbog zbivanja u selu Tursunovo Brdo, Teočak, u opštini Ugljevik, u julu 1992. godine, po nalogu Tužilaštva BiH, 8. septembra locirali i uhapsili pripadnici Sipe.

Đurković je, zajedno sa Radomirom Nedićem, nekadašnjim komandantom Prve majevičke brigade, pod istragom u predmetu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Sud će odluku o predloženim mjerama zabrane donijeti naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije