BiH

Tužioci ne mare za kriminal na tenderima

Tužioci ne mare za kriminal na tenderima
Foto: Ilustracija/Arhiva | Tužioci ne mare za kriminal na tenderima

SARAJEVO, BANJALUKA - Zaključno sa prošlom godinom, Agencija za javne nabavke nadležnim tužilaštvima podnijela je 11 prijava u slučajevima sumnje u kriminal prilikom javnih nabavki, međutim samo u jednom slučaju došlo je do procesuiranja s tim da ni taj postupak nije okončan već se i dalje vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Iz Nacrta izvještaja o praćenju postupka javnih nabavki za 2022. godinu, koji je izradila Agencija za javne nabavke, može se zaključiti da nadležna tužilaštva i istražni organi nisu zainteresovani za kriminal u javnim nabavkama.

"U predmetima koji su dostavljeni nadležnim tužilaštvima, Agencija nije dobila povratnu informaciju za šest prijava, a u četiri slučaja donesena je naredba o nesprovođenju istrage zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela", navedeno je u Nacrtu izvještaja o praćenju postupka javnih nabavki.

Kako je navedeno, u jednom od slučajeva u naredbi o obustavi istrage navedeno je da se eventualno radi o prekršaju, iako je u momentu zaprimanja naredbe o obustavi istrage nastupila apsolutna zastara za prekršajno gonjenje.

Poseban problem kod procesuiranja kriminala u javnim nabavkama je taj što Krivični zakon BiH, a ni Krivični zakon FBiH uopšte ne propisuju krivična djela iz oblasti javnih nabavki.

Dostavljanje lažnih podataka, podjela tržišta, fiktivne ponude, fingiranje postupaka, dogovaranje o snižavanju cijena, iznenadno odustajanje od ponuda, zatim nuđenje različite cijene na različitim mjestima itd. samo su dio onoga što je uočila Agencija za javne nabavke, a zbog čega je neophodno da ove pojave nađu svoje mjesto u krivičnim zakonima.

"Potreba inkriminacije je i dosadašnja praksa prilagođavanja tehničkih specifikacija i uslova u postupcima javne nabavke. Karakteristika ovog djela je dogovor službene ili odgovorne osobe ugovornog organa i ponuđača da se tehničkim ili drugim uslovima u tenderskoj dokumentaciji pogoduje određenom ponuđaču na način da samo taj ponuđač može ispuniti uslove ili ako službena ili odgovorna osoba ugovrnog organa da nalog drugom službenom licu da pogoduje određenom ponuđaču", navedeno je u Nacrtu izvještaja o postupku javnih nabavki u 2022. godini.

Dejan Tovilović, novinar portala "Capital", koji već godinama prati postupke javnih nabavki, kaže da je činjenica da tužilaštva ne reaguju na kriminal u javnim nabavkama, jer da je drugačije, pred sudovima bismo imali stotine slučajeva malverzacija prilikom postupaka javnog ugovaranja.

"Javna je tajna da se na postupcima javnih nabavki ukradu milioni maraka svake godine i da je to najlakši način za prelivanje budžetskog i javnog novca u privatne džepove, međutim u Bosni i Hercegovini to kao da se ne dešava", rekao je Tovilović.

On kaže da je fascinantno i da je Agencija proslijedila samo 11 prijava nadležnim tužilaštvima za dvije godine, a znamo da se sprovedu hiljade i hiljade javnih nabavki.

"Ispada da mi imamo savršen sistem, a to je, naravno, daleko od istine", zaključio je Tovilović za "Nezavisne novine".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije