BiH

Tužioci provjeravaju da li je bilo izbornih prevara

Tužioci provjeravaju da li je bilo izbornih prevara
Foto: N.N. | Tužioci provjeravaju da li je bilo izbornih prevara

BANJALUKA, SARAJEVO - Nadležna tužilaštva vode nekoliko istraga širom BiH u vezi sa sumnjom na izborne prevare, među kojima su i istrage u Zvorniku, Brčkom i još nekoliko gradova, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je rečeno, istražuje se nekoliko različitih metoda prevare, od glasanja u ime drugih lica, sumnji na lažno potpisivanje, a najčešći oblik moguće prevare su sumnje da je bilo upisivanja glasova unutar kandidatskih lista.

"Najčešće je teško promijeniti glasove za kandidate za pojedinačne funkcije, poput kandidata za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS, kao i za partije u okviru parlamenata. Ali kada se prebroje glasovi za pojedinačne kandidate i za stranke, posmatrači jave u svoje centrale rezultate i odu, onda je mnogo lakše promijeniti redoslijed glasanja unutar partijskih lista", kaže nam naš izvor.

Inače, tokom proteklih izbora zabilježeno je mnogo pritužbi na glasanje, a Darko Marković iz Banjaluke je na izborni dan prijavio zloupotrebu glasa njegovog sina Dejana, koji se nalazi na studijima u Njemačkoj, a na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" je vidio da se neko potpisao umjesto njega da glasa. On je tada "Nezavisnim" rekao da je bio šokiran kada je vidio da je potpis identičan načinu kako se potpisuje njegov sin, što nam je i posvjedočio slanjem lične karte njegovog sina.

Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS-a, kaže da je svoje sumnje na izborne prevare u Zvorniku prijavila SIPA.

Objasnila je "Nezavisnim" da je dobila poziv iz Stanice SIPA u Tuzli da podijeli svoja saznanja o izbornoj krađi.

"Srela sam se s njima u Sarajevu i rekla sam im da želim da se istraži sve ono što se tamo dešavalo zato što se time poništava sam smisao izbora. Jer kakvu poruku šaljemo ako neko može promijeniti ishod glasanja? Svi koji su učestvovali u takvim radnjama moraju odgovarati, inače čemu glasanje", rekla je Pandurevićeva.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom", kaže da mu je poznato da su pokrenuti postupci u mnogo gradova BiH sa sumnjama da je bilo izbornih prevara.

"Dobro je da se istražuje ono što se desilo, dobro je da su pokrenute prijave zato što smo sada konačno dobili šansu da se vidi šta se desilo i da se izvuku neke pouke za naredni period. Sve što smo vidjeli ukazuje na veoma zabrinjavajući trend", rekao je Šehić.

On kaže da sve indicije ukazuju na mogućnost da je došlo do prekrajanja izborne volje građana, ali da su rezultati potvrđeni i da je sada teško u tom dijelu očekivati bilo kakve promjene rezultata. 

"Ali ono što ćemo mi kao koalicija definitivno uraditi jeste da ćemo predložiti preporuke, među kojima će biti i uvođenje elektronskih metoda, uvođenje biometrijske identifikacije birača, ali i nekih novih koje do sada nismo predlagali, a koje će javnost imati priliku da vidi uskoro", rekao je on.

Apelovao je na medije i javnost da stanu u odbranu izborne volje i da izvrše pritisak da nadležna tijela usvoje izmjene koje će unaprijediti izborni proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije