BiH

U Banjaluci predstavljena nova politička organizacija

U Banjaluci predstavljena nova politička organizacija
Foto: Srna | U Banjaluci predstavljena nova politička organizacija

BANJALUKA - U Banjaluci je danas predstavljena nova politička organizacija Savez penzionera i potomaka koja je osnovana s ciljem da članovi ovog saveza iskustvom, znanjem i zalaganjem doprinesu da zajedno sa mladim generacijama isprave u društvu ono što nije dobro.

Predsjednik Saveza penzionera i potomaka Dragutin Ilić rekao je da je Savez osnovan u oktobru prošle godine, te da je sada i zvanično registrovan, čime su ostvareni uslovi da se pojavi na političkoj sceni.

"Fokus ove političke organizacije su penzioneri, odnosno najstarija populacija koja je na neki način i odgovorna za situaciju u društvu, te je naša obaveza da udružimo znanje i iskustvo sa mladalačkom energijom i promijenimo stvari koje je neophodno mijenjati", rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, faktori koji su doprinijeli da se formira nova politička organizacija je loša situacija u institucijama, veliko prisustvo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te sve veći odlazak mladih.

"Odlaskom mladih ugrožena je i naša egzistencija, jer ako svi odu neće imati ko da zaradi naše penzije, umjesto da ostanu ovdje i doprinesu da naša starost bude dostojanstvena", rekao je Ilić.

On je pozvao predstavnike vlasti i opozicije da energiju koju troše na svađe i razmirice usmjere na traženje konkretnih rješenja za probleme koji muče današnje generacije.

"Pozivam i penzionere da ne sjede čekajući da neko drugi riješi njihove probleme, jer sami sebi možemo pomoći isključivo ako stanemo jedni uz druge", rekao je Ilić.

On smatra da je potrebno da se svi ujedine oko nekoliko ciljeva koji su prihvatljivi za sve.

"Neki od tih ciljeva su da zakon važi jednako za sve, da na odgovorna mjesta dovedemo najuspješnije ljude, te da se narodnim novcem domaćinski upravlja", rekao je Ilić.

On je naveo da je Osnivačka skupština Saveza krajem prošle godine usvojila Deklaraciju o potrebi promjene Izbornog zakona BiH u kojoj se navodi da je neophodno unošenje odredbe o vanrednim ili prijevremenim izborima kojom bi se unaprijedio demokratski kapacitet izbora.

"U Deklaraciji je predloženo devet stvari koje treba mijenjati u Izbornom zakonu ako želimo da volja naroda dođe do izražaja", rekao je Ilić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i članovi Inicijativnog odbora Gradske organizacije Saveza Radenko Malešević, Petar Đaković i Rajko Bodiroža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije