BiH

Završena protestna šetnja u Banjaluci: Masovniji protesti ukoliko se ne usvoje zahtjevi

Završena protestna šetnja u Banjaluci: Masovniji protesti ukoliko se ne usvoje zahtjevi
Foto: Dražan Pozderović | U Banjaluci protest budžetskih korisnika (UŽIVO)

BANJALUKA - Protestna šetnja, koju je organizovalo šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, pod sloganom "Nema predaje, istrajat' se mora" završena je u Banjaluci.

Podsjećamo, na šetnju su izašli zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, je naveo da je novi sastanak sa nadležnima planiran za prvu sedmicu novembra, a ako ne bude rješenja, slijedi novi, masovniji izlazak na ulice.

13.34 - Marić je u obraćanju okupljenima, naveo "radije 100 onih koji hoće nego 1.000 onih koji moraju".

Tvrdi da su pravljeni spiskovi ljudi koji će izaći na ulicu, pa je ponosan na svakog ko je izašao, te ispravio kičmu i pokazao da misli svojom glavom.

"Ako bude potrebe, imajući u vidu da smo se sastali sa Dodikom, Viškovićevom i Vidovićevom, moraćemo vas ponovo pozvati na ulicu. Ali tada neće biti zaustavljanja. Idemo pred zgradu Vlade", naveo je Marić.

Marić je, u obraćanju medijima, rekao da se Vlada prema jednom dijelu radnika ponaša maćehinski, a prema drugom odgovorno.

Bruka i sramota je, dodao je, zaposleni u zdravstvu, nemaju zdravstvenu zaštitu jer im nisu uplaćeni doprinosi.

Komentarišući izvještaj MMF-a, on je pitao zašto nije bilo reakcije kada je bespotrebno trošen novac za gluposti.

13.18 - Predsjednik sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović rekao je da su se okupili kako bi iznijeli jasne i glasne zahtjeve, prije svega Vladi.

"Povećajte plate radnicima inače nećete imati kome. Nekidan Zora Vidović kaže 'strpite se tri godine'. Ja kažem da za tri godine neće biti ili njih ili nas. Ne tražimo ono što nam ne pripada", naveo je Petrović i rekao da je odmah i svima neophodno za sada plate povećati za najmanje 160 maraka.

U pravosuđu je, tvrdi, na sceni diskriminacija, pošto obični radnici nemaju topli obrok.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, kaže da se odlično zna šta se radnicima duguje.

"Mi smo slobodni ljudi. Ako bude bilo potrebe sljedeći put da izađemo na ulicu, vjerujem da će ovaj trg biti pun", naveo je.

Sindikalac Željko Šukalo naveo je da zna da jedan dio njihovih drugova danas nije imao dozvolu da napusti radno mjesto.

Sindikalac Jovica Mišić pozdravio je sve prisutne, te dodao da nije istinita tvrdnja premijera Radovana Viškovića da zdravstveni radnici u RS imaju najveću platu u regionu.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, navela je da je ovo danas skup časnih i dostojanstvenih ljudi, odgovornih i principijelnih sindikalaca.

"Danas smo na ulicama Banjaluke. Zašto? Zato što je naša Vlada, poslodavac, obećala, pružili smo ruku jedni drugima, potpisali smo sporazum da će biti povećanje plate u drugom kvartalu ove godine. A onda je Vlada zaćutala", navela je Jondićeva.

Jondićeva pita zašto je prevarila radnike i ćutala 100 dana.

"Vlada ignoriše svoje radnike. U čemu se krije interes Vlade da svoje radnike vidi na ulici?", pita Jondićeva.

Naglasila je Jondićeva da socijalni dijalog svakodnevno bilježi neviđenu eroziju.

"Dogovorite se, sjedite sa radnicima. Nemate druge. Na ove radnike se oslanja Srpska. Mi smo najodgovorniji radnici u Srpskoj. Moji policajci su zajedno sa vojskom ginuli za Srpsku. Gospodo, pokažite poštovanje, urazumite se, moramo socijalni dijalog vratiti tamo gdje mu je mjesto", rekla je Jondićeva.

13.13 - Sindikalne vođe trenutno su na bini. Pročitani su zahtjevi.

Neki od zahtjeva su potpuna realizacija zaključenog sporazuma tebhitna izmjena zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika.

Vlada Srpske, tvrde, nije ispoštovala korak koji je podrazumijevao povećanje plata, tako da traže povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika.

Traže i uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023.

Zahtjev broj tri glasi - plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Sindikalci kažu da je neodgovornim ponašanjem poslodavaca, radnicima uskraćeno ustavno i zakonom zagarantovano pravno za zdravstveno osiguranje i zaštitu.

U oblasti zdravstva i unutrašnjih poslova je, kažu, predmetnu materiju, koja se odnosi na prekovremeni rad, neophodno urediti.

Traže i potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora koji se odnose na jedinice lokalnih samouprava. Situacija je, tvrde, svaki dan sve teža i neophodno je urediti ovu oblast.

13.04 - Grupa radnika, nezadovoljna njihovim statusom, na čelu sa Sindikatom uprave Republike Srpske i još nekoliko sindikalnih organizacija, stiglo je na Trg Krajine, gdje ih čeka već pripremljena bina.

Protestna šetnja ovim je završena, a uskoro bi trebalo da budu izneseni i zahtjevi.

Sa razglasa, koji je takođe postavljen, odjekuje pjesma "Pada Vlada".

12.58 - Radnici su se nakratko zaustavili kod hotela “Bosna”, te iskazali negodovanje gledajući prema Palati predsjednika.

12.49 - Nastaviili se kretati trotoarom sve do parka Petar Kočić, a onda do Trga.

U momentima kada je pored njih naišlo vozilo pod pratnjom, "pozdravili" su ga jakim uzvicima "Uaaaa".

12.47 - Kolona sa zaposlenima koji danas protestuju u Banjaluci upravo je stigla kod zgrade Narodne skupštine Republike Srpske. Parole su podignute visoko, a centrom grada odzvanjaju pištaljke.

12.40 - Sindikalci su, kako je za "Nezavisne novine" potvrdio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, upravo predali zahtjeve u zgradi Vlade. 

Protestna šetnja upravo je nastavila dalje, ka Trgu Krajine.

12.33 - Zvukovi pištaljki najglasniji su kod zgrade Vlade, odzvanja i "Ua", kao i povici "ovdje je naš poslodavac".

Zadržavanje kod zgrade Vlade traje već više od pet minuta. Sa prozora ih posmatraju kolege koje nisu izašle na protest.

Kod zgrade Vlade obustavljen je i saobraćaj, kako bi svi okupljeni prešli ulicu.

Na terenu su i policajci, koji su obustavili saobraćaj. Broj okupljenih radnika je sve veći.

Sanitetsko vozilo Hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka u stopu prati kolonu okupljenih radnika.

12.23 - Uz jake zvukove pištaljki upravo je počela protestna šetnja zaposlenih, predvođenih Sindikatom uprave Republike Srpske i još nekoliko sindikata. Okupio se veliki broj radnika ali i sindikalnih vođa. 

Pozvao iz je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, da tokom šetnje budu dostojanstveni.

Na putu do Trga Krajine, jako javlja novinar "Nezavisnih novina", oni će navratiti do zgrade Vlade i predati svoje zahtjeve. 

12.15 - Nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović, intonirana je Himna Republike Srpske, a potom je minutom ćutnje odata počast Srbima nastradalim na Kosovu.

Pročitana je recitacija Gorana Vračara, u kojoj se između ostalog navodi “Put do zvezda s Kosova je kraći, a valja se do zvezda uzdići”.

Protestna šetnja prema Trgu Krajine počinje za koji minut, uz glasne zvuke pištaljki i poziv Marića da ne bude provokacija.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, rekao je da će kretanje biti mirno i dostojanstveno.

"Danas ćemo izvršiti protest u pokretu. Na Trgu Krajine ćemo pročati naše zahtjeve", naveo je Marić.   

I"Ne dajte nam hljeba, vama više treba", “Kupi diplomu i manje radi, možda i ti budeš ministar u vladi", "Nije važno šta nam kažu, kako zinu tako slažu", neke su od poruka koje nose na transparentima.

Marić je ranije rekao da će u zgradi Vlade predati zahtjeve koje je usaglasilo šest sindikata, te da očekuju dolazak oko 1.000 sindikalnih aktivista.

“Gdje su pare, Radovane”, upitao je Marić.

Podsjećamo, šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj, pod sloganom "Nema predaje, istrajat' se mora" radnici zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva izašli su na ulicu kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine. Sporazum je podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije