BiH

U "Biri" trenutno 486 migranata

U "Biri" trenutno  486 migranata
Foto: N.N. | U "Biri" trenutno 486 migranata

BIHAĆ - U prihvatnom centru "Bira" nadomak Bihaća trenutno se nalazi 486 osoba, od čega je 80 maloljetnih, saopštili su danas iz policije USK.

Ističu kako su njihovi pripadnici protekle srijede u poslijepodnevnim satima obavili identifikaciju i utvrđivanje brojnog stanja preostalih migranata te je tom prilikom ustanovljeno da oko 20 osoba nema iskaznice pomenutog centra, odnosno da nisu njegovi korisnici.

"Ove osobe policija je prevezla na međuentitetsku liniju razgraničenja, odnosno na mjesto odakle su ušli u Unsko-sanski kanton. Također, policija isto čini sa svim ilegalnim stranim državljanima koji se zateknu u urbanim područjima, te se na taj način u praksu provode naredbe Operativne grupe za migrantsku krizu", istakao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik policije Unsko-sanskog kantona.

U međuvremenu, još nije postignut dogovor s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), koja upravlja kampom u Lipi, o izmještanju migranata iz "Bire". 

Podsjećamo da su iz pomenute organizacije saopštili kako aktivnosti u vezi s izmještanjem migranata nisu s njima koordinirane te su saopštili kako nemaju dovoljno kapaciteta za smještaj novih korisnika. Zbog toga je nešto više od stotinu migranata, koji su iz "Bire" dovezeni u Lipu, ostavljeno da borave na livadama oko kampa. 

Iako u ovom migrantskom kampu boravi nešto više od hiljadu osoba, u policiji kažu kako taj broj stalno varira, s obzirom da veliki broj migranata svakodnevno kreće u gejm, odnosno pokušavaju da pređu granicu s Hrvatskom.

Podsjećamo da je u toku ove sedmice najavljeno da će svi migranti koji borave u "Biri" biti izmješteni u Lipu, a da će svemu prethoditi premještanje maloljetnih migranata u centre van Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije