BiH

U Bosanskoj Krupi oformljen izolatorij

U Bosanskoj Krupi oformljen izolatorij
Foto: N.N. | U Bosanskoj Krupi oformljen izolatorij

BOSANSKA KRUPA - U Bosanskoj Krupi je, nakon Cazina, formiran drugi izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu za potrebe smještanja osoba zaraženih virusom korona, s kapacitetom od 50 kreveta.

Zbog blizine Doma zdravlja smješten je u prostorijama Prve osnovne škole, a krevete i ostalu neophodnu opremu obezbijedili su Crveni križ, Dom zdravlja i općina Bosanska Krupa.

"Mi se već 15 dana spremamo za odbranu od virusa korona i jedan od zadataka koji smo sebi postavili je i pravljenje izolatorija. Odlučili smo se da to bude na ovom mjestu, jer tako možemo brzo pružiti eventualnim pacijentima najbolju njegu. Nadam se da ovo neće biti u funkciji, da ćemo preventivnim mjerama zaustaviti širenje virusa, ali moramo biti spremni", istakao je Armin Halitović, načelnik ove općine.

Izolatorij je namijenjen pacijentima s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, dok će se oni u težem stanju upućivati na Infektivni odjel Kantonalne bolnice u Bihaću. Na području Bosanske Krupe evidentirana je jedna osoba zaražena ovim virusom, dok se u kućnoj izolaciji trenutno nalaze 294 lica. Inače, sve lokalne zajednice u USK imaju obavezu da formiraju izmještene izolatorije i ove aktivnosti su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije