BiH

U Domu naroda PS BiH nisu prošle vanredne mjere štednje

U Domu naroda PS BiH nisu prošle vanredne mjere štednje
Foto: Nedžad Uglješa | U Domu naroda PS BiH nisu prošle vanredne mjere štednje

SARAJEVO - Delegati su danas odbili hitni i skraćeni postupak razmatranja Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa za vrijeme stanja prirodne i druge nesreće i on ide u redovnu proceduru. Nisu prošle ni vanredne mjere štednje u institucijama BiH usljed pandemije.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH  usvojen je jednoglasno.

Delegati nisu  podržali Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, a za koji juče Komisija za finansije i budžet nije podržala pricipe ovog zakona, a Ustavno-pravna komisija Doma naroda BiH danas je konstatovala da prijedlog nije u skladu sa Ustavom.

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, takođe, nije dobio podršku delegata, jer su podržana negativna mišljena nadležnih komisija.

Delegati nisu podržali ni Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije covid 19, a čij ije predlagač Predstavnički dom BiH, već su kao i u prethodna dva prijedloga podržali negativna mišljenja nadležnih komisija.

Nisu prošle ni vanredne mjere štednje u institucijama BiH usljed pandemije, jer su delegati prihvatili negativno mišljenje nadležnih komisija.

Zlatko Miletić, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH problematizirao je početak školske godine, ocjenjujući da se u taj proces krenulo nepripremljeno ili djelomično pripremljeno, zatraživši odgovore od nadležnih institucija ko je u svakom kantonu odgovoran i ko je izdao naredbu o održavanju nastave na takav način, imajući u vidu da je više od 200 zaraženih na dnevnom osnovu bilo u BiH u posljednjim danima.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH napomenula je u odgovoru da će delegatsko pitanje biti proslijeđeno nadležnim entitetskim i kantonalnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, kao i u Brčko distriktu.

Ipak, kazala je da je učinjeno sve što je bilo moguće kako bi se zaštitilo zdravlje djece i nastavnog osoblja te kako bi njihov boravak u školi bio siguran.

Miletić je upozorio da zbog takvih stavova o organiziranju nastave može doći do širenja pandemije koronavirusa i posljedica po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije