BiH

U FBiH zaboravili na Klub Srba

U FBiH zaboravili na Klub Srba
Foto: Fena | U FBiH zaboravili na Klub Srba

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako su opšti izbori u BiH završeni prije više od 16 mjeseci, Klub Srba u Domu naroda FBiH još nije konstituisan, tačnije nije izabran predsjedavajući tog kluba, a samim tim i potpredsjedavajući tog doma iz reda Srba.

"Kriza vlasti na nivou BiH odrazila se i na federalni nivo i teško je očekivati da će u nekom narednom periodu biti priče o tome. U nastavku sjednice o tome neće biti riječi", rekao je za "Nezavisne" Goran Broćeta, delegat u Domu naroda FBiH.

Inače, u Domu naroda FBiH, još ranije, Ivo Tadić izabran je za predsjednika Kluba delegata hrvatskog naroda, dok je Jasmin Duvnjak izabran za predsjednika Kluba delegata bošnjačkog naroda. Za razliku od Hrvata i Bošnjaka, koji su relativno lako dogovorili izbor, u Klubu Srba nastao je problem, jer SDP želi svog čovjeka na mjestu predsjedavajućeg Kluba, što je ostalim strankama, prije svega SNSD-u, neprihvatljivo.

"Trenutno niko nema većinu. SDP ima sedam delegata i mogli su izabrati svog čovjeka za predsjedavajućeg Kluba Srba, ali ih niko drugi nije želio podržati, pa ni SDA, koja ima jednog delegata u Klubu Srba. I SDA kalkuliše zbog izbora potpredsjednika FBiH, tako da sada sve stoji i više niko to pitanje i ne povlači", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Parlamenta FBiH dodajući da se ne može očekivati rasplet situacije dok se ne vidi šta će biti na nivou BiH pa i FBiH, gdje još nije formiran novi sastav Vlade.

Posljednji ozbiljan pokušaj izbora predsjedavajućeg Kluba Srba bio je u oktobru prošle godine, kada su delegati iz SDP-a tražili konstituisanje Kluba Srba, istovremeno naglašavajući da su Srbi neravnopravni i da nisu zastupljeni u rukovodstvu Doma naroda. Takođe, istakli su da se postavlja i pitanje legalnosti svih odluka Doma naroda s obzirom na to da je jedan narod potpuno "isključen" iz Kolegija Doma naroda FBiH. Nakon zahtjeva SDP-a, Klub Srba napustili su ostali Srbi koji ne pripadaju ovoj stranci, tako da nije bilo kvoruma za odlučivanje, a kasnije čak ni dnevni red sjednice Doma naroda nije bio izabran, zbog čega je ona prekinuta.

"Mi i dalje smatramo da to mjesto treba da pripadne SNSD-u, jer smo legitimni predstavnici Srba i izabrani smo njihovim glasovima u sredinama gdje oni žive i gdje zajedno sa njima i mi živimo", rekao je Broćeta za "Nezavisne".

Inače, Klub Srba u Domu naroda FBiH posljednji je formiran s obzirom na to da je od ukupno 17 delegata izabrano svega 14, a kasnije je tek početkom marta 2019. godine Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o popuni tri nedostajuća mandata. Mandati su dodijeljeni po jednom od kandidata sa lista za kantonalne skupštine Kantona Sarajevo, Livanjskog kantona i Unsko-sanskog kantona, a koji nisu izabrani za kantonalne skupštine, ali su se prije izbora izjasnili kao Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije