BiH

Pratite nas na Google news

U NS RS rasprava o zaduženju od 150 miliona evra za Koridor 5c

U NS RS rasprava o zaduženju od 150 miliona evra za Koridor 5c
Foto: Narodna skupština RS | U NS RS rasprava o zaduženju od 150 miliona evra za Koridor 5c
Anadolija

BANJALUKA - U Banjaluci je počela četvrta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja tog od 150 miliona evra prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje projekta Koridor 5c - obilaznica Doboj.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice sa predloženim dnevnom redom, uputila je Vlada RS, a osim prijedloga o prihvatanju zaduženja na dnevnom redu je i prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini.

Prijedlogom odluke o zaduženju predviđeno je zaduženje kod EBRD-au iznosu od 150.000.000 evra.

"Cilj Projekta je da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice autoputa Koridor 5c, dužine oko 6 kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo 2 (međuentitetska linija razgraničenja), uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt", stoji u prijedlogu odluke.

Navodi se da su sredstva namijenjena za građevinske radove i konsultantske usluge. Uslovima je predviđeno da je rok otplate kredita do 15 godina, sa periodom odgode plaćanja do tri godine, uračunat u rok otplate, a kamatna stopa šestomjesečni EURIBOR plus jedan odsto.

Krajnji korisnik i dužnik po kreditu je Javno preduzeće "Autoputevi RS" Banjaluka, a planirani rok za realizaciju projekta je kraj 2022. godine.

"Smatramo da je ovo zaduženje opravdano", rekla je Zora Vidović, ministar finansija RS i pozvala poslanike da usvoje prijedlog odluke.

U prijedlogu odluke navodi se da prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju na 31. maj ove godine iznosi 4.067,54 miliona KM, odnosno 36,83 odsto procijenjenog BDP-a za ovu godinu. Ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju, na dan 31. maj 2019. godine iznosi 5.199,73 miliona KM ili 47,08 odsto procijenjenog BDP-a za 2019. godinu.

Prijedlogom odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini odobrava se izdavanje garancija do iznosa od 800.000.000 KM, s tim da ukupna izloženost RS po izdatim garancijama ne može prijeći ograničenje definisano Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS.

"Do kada ćemo se zaduživati i ko će vraćati te kredite", rekao je Ljubiša Krunić poslanik PDP-a i naglasio da se protivi novim zaduženjima jer će tek rođena djeca vraćati kredite koje entitet sada podiže.

Prema njegovim riječima, autoputeve je trebalo graditi iz sredstava prikupljenih od akciza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije