BiH

U Parlamentarnoj skupštini BiH o vanrednim mjerama štednje

U Parlamentarnoj skupštini BiH o vanrednim mjerama štednje
Foto: Nedžad Uglješa | U Parlamentarnoj skupštini BiH o vanrednim mjerama štednje

SARAJEVO - Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći će se Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije kovida 19.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Dnevnim redom predviđeno je da se delegati, u prvom čitanju, izjasne i o Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije kovida 19, tako da tokom ove godine izdvajaju 20 odsto od plate u poseban fond za borbu protiv virusa korona.

Delegati bi trebalo da se, u prvom čitanju, izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem bi maksimalni iznos otpremnine zaposlenim u institucijama BiH prilikom odlaska u penziju iznosio 10.728 KM.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, po hitnom postupku.

Osim toga, na dnevnom redu je trebao ibti zahtjev rukovodstva ovog doma za razmatranje Prijedloga dopune Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku, ali je skinut s dnevnog reda. Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima.

Novinari danas nisu u prilici pratiti tok sjednice Doma naroda BiH zbog loše internet veze.

Zbog mjera, koje su uvedene usljed pandemije, novinari su u Centru za posjetioce, a sjednica se odvija u Plavoj sali na četvrtom spratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije