BiH

U SDS-u borba za kontrolu izbora

U SDS-u borba za kontrolu izbora
Foto: N.N. | U SDS-u borba za kontrolu izbora

BANJALUKA - Gradski odbor SDS-a Bijeljina, kao što se i očekivalo, zatražio je smjenu kompletnog rukovodstva stranke i trenutno ključno pitanje je da li će Glavni odbor ove stranke, čija bi sjednica trebalo da bude održana u nedjelju, donijeti odluku o vanrednim unutarstranačkim izborima i ko će te izbore provesti.

Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora zaključeno je da SDS, najjača opoziciona partija u RS, ide u redovne unatarstranačke izbore. Međutim, to bi se moglo promijeniti s obzirom na to da postoje zahtjevi nekoliko regija i gradskih organizacija SDS-a da kompletno rukovodstvo podnese ostavke, o kojima će svakako biti rasprave, a vjerovatno i glasanja.

"Terminski ti izbori će se poklopiti, ali je ključna njihova kontrola. Ako ostane ranija odluka da se ide na redovne izbore, kontrolu nad izbornim procesom imaće predsjednik stranke, sekretar, a u slučaju da se ide na vanredne izbore, kontrolu će imati Glavni odbor, neka formirana komisija na Glavnom odboru ili Predsjedništvo stranke i ključno je ko će kontrolisati taj proces", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz vrha ove stranke.

Sa druge strane, Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je za "Nezavisne" da je trenutno ključno pitanje platforma o postizbornom djelovanju SDS-a, naglašavajući da RS treba jaka i zdrava opozicija, napominjući da je poslije svega očigledno da nje nije bilo.

"Republici Srpskoj je više nego ikad potrebna jaka i zdrava opozicija i alternativa ovome što sada imamo. Nekome se žuri za unutarstranačke izbore i postoji jedna grupacija koja bi bila voljna da uvede vanredno stanje u SDS s jasnom namjerom da oni koji zastupaju stav da treba praviti Vladu RS da oni žele da sprovode unutarstranačke izbore", rekao je Govedarica.

On kaže da postoje zahtjevi za ostavkama članova Predsjedništva SDS-a i da će se o tim zahtjevima govoriti na sjednici Glavnog odbora, gdje će se vidjeti da li će članovi Predsjedništva podnijeti ostavke.

"Što se mene tiče, ja sam izabran na Skupštini SDS-a i Skupština je ta koja imenuje i razrješava predsjednika SDS-a", rekao je Govedarica.

I Mirko Šarović, potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je da u jednoj stranci ne mogu biti dvije politike te da su rezultati na posljednjim izborima bili slabi po SDS te da je mnogo razloga za to.

"Mislim da Republici Srpskoj treba jaka i snažna alternativa SNSD-u, ne vidim nikog drugog osim SDS-a. To ne znači da ne možemo sarađivati s vodećom strankom u nekim stvarima i da podržimo neke inicijative koje su bitne za RS ili na nivou države. Što se tiče velike koalicije, treba postojati neki veliki cilj poput promjene Ustava ili destabilizacije, a ja nisam vidio potrebu za takvim nekim okupljanjem", rekao je Šarović, a prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije