BiH

U Sarajevu potpisana deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa

U Sarajevu potpisana deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa
Foto: N.N. | U Sarajevu potpisana deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa

SARAJEVO - Deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa, čiji je cilj unapređenje bezbjednosti za 460.000 građana BiH, potpisana je danas u Sarajevu u okviru projekta "Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH".

Deklaraciju su potpisali ambasador Italije u BiH Nikola Minasi, vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhrum Košmuhamedov, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu bezbjednosti BiH Idriz Brković, predstavnici civilnih zaštita Republike Srpske i FBiH, te gradonačelnici i načelnici Doboja, Laktaša, Lukavca, Maglaja i Tuzle.

Minasi je rekao da je Vlada Italije za realizaciju projekta o smanjenju rizika od katastrofa uložila 355.000 evra, izrazivši zadovoljstvo što je projekat objedinio partnere sa svih nivoa vlasti u BiH.

"Izuzetno je važna i razmjena podataka u okviru projekta. Razmjena će se vršiti od najviših, pa do najnižih nivoa vlasti, a civilne zaštite u zemlji će se približiti evropskim standardima, tako da će sve to pomoći i BiH da se približi EU", pojasnio je Minasi.

Košmuhamedov je naglasio da katastrofe postaju sastavni dio života, tako da se BiH na neki način mora suočiti sa tim problemom.

"Tradicionalno se postupalo i preduzimalo nešto tek kada bi došlo do katastrofa, a u okviru ovoga projekta će se ići na prevenciju katastrofa. Takvo postupanje koje se razlikuje od dosadašnjeg je puno jeftinije i efikasnije", pojasnio je Košmuhamedov.

On je naveo da je jedan od instrumenata koji se koristi u sprečavanju rizika od katastrofa i uvođenje raznih sistema putem kojih se razmjenjuju i dostavljaju informacije koje su neophodne za sprečavanje nastanka rizika od katastrofa.

"Jedan od sistema koji pokušavamo da implementiramo u ovom projektu je Sistem za analizu rizika od katastrofa /DRAS/, koji će omogućiti lokalnim zajednicama da dođu do informacija o područjima koja su izložena opasnostima od katastrofa, kao što su klizišta, zemljotresi, zagađenost minama i brojni drugi rizici", rekao je Košmuhamedov.

Prema njegovim riječima, na taj način će se katastrofe spriječiti prije nego što do njih dođe.

Brković je izrazio zadovoljstvo što je ovakva deklaracija potpisana jer su gradovi i opštine prvi nivoi koji reaguju u svim uslovima prirodnih, ali i drugih nesreća u BiH.

"Putem ovog projekta radićemo i na podizanju svijesti građana vezano za smanjenje rizika od katastrofa, a u sve akcione planove koji budu donošeni od opština. pa do najviših nivoa vlasti moraće biti ugrađene i aktivnosti koje će podrzumijevati smanjenje rizika od katastrofa", naglasio je Brković.

On je dodao da je sistem DRAS već uveden u Tuzli i Doboju, da u tim gradovima građani mogu da vide u kojoj zoni opasnosti od katastrofa se nalazi njihov objekat, te da će još pet lokalnih zajednica dobiti takav sistem koji će dodatno unaprijediti bezbjednost stanovnika.

Prema podacima procjene ugroženosti BiH od prirodnih i drugih nesreća, Brković je rekao da zemlji najveća opasnost prijeti od poplava, klizišta zemljotresa, požara, epidemija i suša, te da su na osnovi tih podataka identifikovana i najizloženija područja.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović istakao je da je za ovu lokalnu zajednicu veoma važno što učestvuje u ovom projektu, pošto su Laktaši veoma izloženi takvim rizicima.

"Mi smo 2014. godine imali velike probleme sa poplavama, a gotovo svake godine imamo manjih ili većih problema sa plavljenjem. Veliki problem nam predstavlja i bespravna gradnja, posebno na mjestima gdje ne bi smjelo da se gradi", naglasio je Karapetrović.

On je dodao da će putem ovog projekta opština biti u mogućnosti da građane obavijesti na kojim lokacijama ni slučajno ne bi smjeli da grade objekte.

Projekat je finansirala Vlada Italije, a sproveo ga je UNDP u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i Upravom Civilne zaštite Republike Srpske i Federalnom upravom Civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije